Kontaktförbud

2019-11-27 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
ofredandehemska saker!!! tyvärr. Jag är en kvinna i medelåldern som ägnat mig mycket åt dans parallellt med mitt yrke vid UD, och har jut påbörjat en danskurs i klassisk balett, vilket jag hållit på med i 20 år. Vid ett kurstillfälle ca en månad sedan var det en av flickorna som tog fram mobilen och tog några foton av oss, varav ett foto på just mig blev väldigt bra. Då fick en äldre kvinna som är väldigt fåfäng ett närmast raseriutbrott vid slutet av lektionen ropade hon om jag inte skämdes. Jag var helt frågande, och sa förståss nej, varför skulle jag det?? Sedan mumlade hon något om sin pojkvän (ca 40 år yngre) jag tror han hade tittat på mig vid något tillfälle och vad jag kan se har han en traumatisk bindning vid henne, och då jag varit gift med en man med en patologisk narcissistisk störning, men äntligen blivit fri och gått i traumaterapi ett år, känner jag direkt igen den här typen av individer. Dpå kvällen när jag efter middagen tittade på en film (jag lever ensam nu med en liten vovve) började anonyma sms inkomma och det stod klart att d var samma kvinna där det fullkomligen regnade personliga påhopp om hur äcklig jag är, att hon aldrig skullle slösa en kniv på mig, att alla tycker jag är äcklig för att jag är bisexuell (vilket inte stämmer) att hon märkt att jag tittade på henne på ett speciellt sätt (ren inbillning) till slut lade jag på. jag är full av ångest och ren skräck ibland p nätterna, gjort polisanmälan. vad mer kan jag göra??????
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Det är verkligen en jobbig situation du hamnat i! Eftersom du redan gjort en polisanmälan gäller det att konsekvent tillfoga de nya uppgifter som kan ha betydelse för din anmälan. Detta kommer att hjälpa dig i alla avseenden.

När det gäller vad du kan göra i övrigt finns det en möjlighet att ansöka om kontakförbud enligt lagen om kontaktförbud. Enligt 1 § syftar lagen till att förhindra att brott eller trakasserier begås av den som förbudet avser gentemot den som ansöker om förbudet. Det ska dock påpekas att detta är en ingripande åtgärd och inskränkning vilket gör att man gör en bedömning av en rad faktorer och beaktar proportionaliteten i förbudet kontra frihetsinskränkningen för den förbudet ska avse. Faktorer som kan ligga till grund för bedömningen är t ex om den trakasserande har begått brott emot den utsatte tidigare och det finns en förhöjd risk att det händer igen. Förbudet ska även gälla på viss tid enligt 4 §.

Kraven för ett kontaktförbud är relativt högt ställda, om personen inte begått brott gentemot dig (annat än de hot som förekommit via sms) så ska det i regel finnas en objektiv sannolik risk för att personen kommer att göra det men en bedömning måste ske från fall till fall. Ansökan om detta görs till åklagare enligt 7 §.

I sista hand finns det ju självfallet en möjlighet för dig att spärra samtal och inkommande sms från det nummer personen använt från din egen telefon.

Förhoppningsvis slutar personen och det är viktigt att du fortsätter spara och dokumentera hot och trakasserier och löpande informera polisen om vad som försiggår och inte försöker att resonera eller tala tillrätta personen själv. Detta brukar bara spä på gärningspersonens illvilja då den får svar och reaktioner.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga och önskar dig lycka till och hoppas verkligen att detta upphör snarast!

AnnaSara Jarius
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2318)
2020-03-31 Säkerhetsbrott
2020-03-31 Ansökan om nåd vid livstidsfängelse
2020-03-31 Straffbara förstadier till fullbordat brott
2020-03-31 Utdrag ur belastningsregistret för arbete på HVB-hem

Alla besvarade frågor (78661)