Kan särkullbarn göra anspråk på efterlevande makes enskilda egendom?
Innan vi gifte oss skrev vi ett äktenskapsförord med följande ordalydelse: "överenskommer härmed att all den egendom, som någon av oss nu äger eller senare kommer att förvärva på vad sätt det var må, samt all avkastning av sådan egendom, skall vara respektive makes enskilda egendom, i vilken den andre maken inte äger giftorätt." Dessutom gjordes en lista över vars och ens ägodelar vid den tidpunkten. Idag, 40 år senare, är förhållandena så här: Jag äger ensam den lägenhet som vi båda bor i (jag står ensam för lånet), jag har ett mindre eget sparkapital samt aktier och fonder värda ca 1 miljon, medan min man knappast äger någonting och har ett mindre konsumtionslån. Vi har två gemensamma barn och min man har ett barn från ett tidigare förhållande. Nu är min fråga: Om min man avlider, kan hans särkullsbarn på något sätt göra anspråk på min lägenhet och mitt sparkapital?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline,
UTREDNING
Den lagstiftning som främst behöver beaktas vid behandlingen av ditt ärende är ärvdabalken (ÄB) och äktenskapsbalken (ÄktB).
I 23 kap. 1 § 2 st. ÄB sägs att om den avlidne var gift ska först en bodelning förrättas enligt bestämmelserna i äktenskapsbalken. Det innebär att de bodelningsregler som gäller vid en äktenskapsskillnad, dvs. skilsmässa, även ska tillämpas i den här situationen. Bröstarvingar (barn) tillhör den s.k. första arvsklassen och de tar lika lott i kvarlåtenskapen efter den avlidne föräldern, 2 kap. 1 § 2 st. ÄB.
I 3 kap. 1 § 1 st. ÄB anges dock att efterlevande make ärver före gemensamma barn, vilket betyder att era gemensamma barn inte kommer att få ut sitt arv förrän du också har gått bort. Men särkullbarnet har alltid har rätt att få ut sitt arv direkt. Denne ärver bara sin förälder, dvs. din man, varför en bodelning mellan dig och dödsboet i så fall hade varit behövlig. Samtidigt verkar det inte finnas någonting av värde utöver den egendom som gjorts till enskild i äktenskapsförordet.
Enligt 7 kap. 1 § ÄktB är en makes egendom giftorättsgods i den mån den inte är enskild egendom. Och enskild egendom är sådan egendom som uttryckligen har gjorts till enskild, t.ex. genom ett äktenskapsförord, 7 kap. 2 § 1 st. 1 p. ÄktB. Makarnas giftorättsgods ingår i bodelningen varför den enskilda egendomen, och i det här fallet lägenheten och dina banktillgodohavanden, inte kommer att träffas av de här bestämmelserna, 10 kap. 1 § ÄktB. Utifrån din ärendebeskrivning innebär detta att särkullbarnet inte kommer att kunna göra anspråk din enskilda egendom om din man skulle gå bort före dig. Denne ärver som sagt endast sin pappa och dödsboet efter honom kommer, mot bakgrund av äktenskapsförordet, inte att få del av den aktuella lägenheten, aktierna och likviderna.
Avslutande ord och ytterligare rådgivning
Vid fler frågor är du varmt välkommen att höra av dig på nytt. Antingen här på hemsidan och då genom några av våra utmärkta betaltjänster eller via vår ordinarie byråverksamhet. Själv nås jag på jacob.bjornberg@lawline.se och du får mer än gärna kontakta mig direkt ifall du önskar ytterligare hjälp i den fortsatta processen. I så fall kan jag slussa dig vidare till någon av byråns eminenta jurister utan att du behöver sitta i telefonkö. Mot bakgrund av COVID-19 erbjuder våra jurister idag möten såväl telefonledes som på Teams och andra liknande digitala plattformar.
Avslutningsvis är den livliga förhoppningen att min hantering av ditt ärende har varit matnyttig och presenterats i en för dig utförlig och tillfredsställande form. Återkom gärna med synpunkter genom att skicka in ett omdöme när du mottar en sådan förfrågan.
Vänligen,