Kan nya maken bli mina barns vårdnadshavare utan att adoptera dem?

2017-04-18 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Hej!Jag har ensam vårdnad av mina 3 barn och deras biologiska pappa bryr sig inte om barnen alls. Jag är gift med en underbar man som tar hand om barnen som om det vore hans egna. Kan min man bli vårdnadshavare åt barnen utan att adoptera dom? Alltså har han rätt att skriva på papper till tex skolan som barnen går på?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Föräldrar och särskilda vårdnadshavare

Det är föräldrarna som är vårdnadshavare till sina barn, detta gäller som utgångspunkt. Det kan även förordnas särskilda vårdnadshavare under vissa omständigheter, till exempel om du skulle brista i omsorgen eller skulle vara varaktigt förhindrad att utöva vårdnaden. (se 6 kap 3, 7 och 8a §§ föräldrabalken).

Din man måste adoptera för att bli vårdnadshavare

Någon annan vårdnadshavare än du är ditt fall inte möjligt (jag utgår från att omständigheterna ovan inte föreligger och att barnens pappa inte är aktuell att bli vårdnadshavare). Det enda sättet för din man att bli vårdnadshavare är genom att adoptera, då krävs pappans samtycke och eventuellt även barnens beroende på hur gamla de är. (se 4 kap 5 och 5a §§ föräldrabalken)

Hoppas du har fått svar på din fråga, annars är du varmt välkommen att höra av dig igen!

Med vänliga hälsningar,

Johanna Bergvall
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3641)
2021-07-31 Kan jag flytta utomlands med mitt barn?
2021-07-30 Om sambo ej flyttar ut enligt överenskommelse?
2021-07-28 Hur ska kostnaderna för barnets aktiviteter fördelas mellan skilda föräldrar?
2021-07-27 Mor och far-förälders möjlighet att ge gåvor och träffa sina barnbarn

Alla besvarade frågor (94628)