Kan någon som döms för ett brott i Thailand avtjäna straffet i Sverige?

2020-12-27 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Hej! Min vän åkte till Thailand på semester och valde då att tala illa om deras kung vilket förbipasserande hörde då de förstod engelska. Det är olagligt i Thailand att uttrycka sig negativt om deras monark. Nu har vännen frihetsberövats av polisen och häktas och det lär bli en rättegång i längden där han kanske blir dömd till fängelse. Ifall han får fängelse, finns det möjlighet då att låta honom avtjäna sitt straff här hemma i Sverige? Hur ser lagen ut här gällande svenska medborgare som dömts till fängelse straff utomlands, men önskar verkligen avtjäna straffet på hemmaplan istället?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Mellan Sverige och Thailand föreligger ett avtal som rör samarbete rörande verkställighet av straffrättsliga påföljder. För att omfattas av avtalet krävs att din vän är svensk medborgare.

Hur fungerar avtalet?

Enligt avtalet kan en lagöverträdare förflyttas till Sverige för att avtjäna sitt straff, men endast efter att först ha suttit en viss tid i Thailändskt fängelse (minst 4 år eller 1/3 av den totala strafftiden). Det finns en mängd krav som måste vara uppfyllda för att avtalet ska vara tillämpligt. Ett av dessa är att brottet inte får ha begåtts mot den thailändska monarken, dennes genål eller söner och döttrar (art. 3 p. 4 i avtalet). Eftersom jag inte vet exakt vad din vän har sagt och hur det bedöms enligt thailändsk lagstiftning kan jag inte avgöra om brottet utesluter avtalet.

Det ska också vara minst ett år kvar på fängelsestraffet vid ansökan (art. 3 p. 7 i avtalet). Om Thailand anser det vara särskilt viktigt för rikets suveränitet, säkerhet eller allmänna ordning att inte överföra någon kan de också vägra att göra det (art. 3 p. 8). Sammanfattningsvis kommer det att bli en bedömningsfråga i det individuella fallet.

Vad kan han göra i situationen?

Din vän bör i första hand kontakta den svenska ambassaden i Bangkok och förklara situationen. Detta kan han göra även innan han dömts för brottet. Alternativt kan han begära överförande av straffverkställighet direkt av den svenska Centralmyndigheten efter domen. Fallet kommer att behandlas gemensamt av svenska och thailändska myndigheter, som förhoppningsvis kommer fram till att en överföring är möjlig.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Erika Redelius
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2591)
2021-04-14 Får studentfest anordnas under covid-19?
2021-04-12 Hur får jag reda på vilken anstalt min son avtjänar sitt straff på?
2021-04-10 Ansökan om vapentillstånd/licens
2021-04-10 Varför är det inte straffbart att rymma från fängelse?

Alla besvarade frågor (91198)