Kan mitt körkort bli indraget trots att jag bara fått beslut om penningböter?

2020-12-02 i Trafik och körkort
FRÅGA
Hej, jag körde för fort och blev tagen i en fartkamera. Jag körde i 106km/h på en 70 väg. Jag har fått veta att om man kör i 31 km/h för fort eller högre blir man av med körkortet. Men nu när jag fick hem brevet står det att påföljderna bara är penningböter 4000kr. Kan detta ändras så att jag får indraget körkort när jag erkänner mig skyldig. Eller kommer detta stå fast?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

I Sverige har vi bara två typer av påföljder: fängelse och böter. Återkallande av körkort är därför ingen påföljd, trots att det kan upplevas som ett straff. Det finns därför inget hinder mot att både utdöma böter och återkalla körkortet. Påföljden penningböter kan utdelas av Polismyndigheten. Det är Transportstyrelsen som beslutar om indraget körkort. Du kan därför fortsatt få ditt körkort indraget trots att du tilldelas böter. Eftersom du överskridit högsta tillåtna hastighet på ett sätt som inte är ringa ska ditt körkort återkallas (5 kap. 3 §4 punkten KörkortsL).

Hoppas att du fick svar på din fråga! Om du har fler funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss på Lawline på nytt!

Vänliga hälsningar,

Ida Tylhammar
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (876)
2021-04-18 Vad händer om man kör 50 km/tim för fort på 70 sträcka?
2021-04-16 Spärrtid efter återkallelse av körkortet mot bakgrund av tidigare fortkörning
2021-04-15 Vart kan jag få tag på information om mitt körkort?
2021-04-10 Måste jag ange vem som kört min bil vid en fortkörning?

Alla besvarade frågor (91320)