FrågaFAMILJERÄTTUnderhåll18/07/2018

Kan min före detta kräva mig på underhåll när jag inte fått påverka mitt barns boendesituation?

Hej,

Min fd sambo har tagit vår gemensamma dotter i besittning. Hon har alltså på eget bevåg agerat egenmäktigt och själv beslutat att vår gemensamma dotter uteslutande ska bo hos henne. Detta utan beslut från domstol. Nu har hon ansökt om underhåll från mig. Har hon rätt till det utan juridiskt beslut?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I mitt svar utgår jag från att du och din före detta sambo delar på vårdnaden till er gemensamma dotter. Istället för att svara enbart på din fråga har jag valt att inkludera även andra aspekter av din situation – hoppas det också är till hjälp!

Har din före detta sambo rätt att själv bestämma över er dotters boende?

I regel får föräldrar själva bestämma hur deras barns boende ska se ut emellan dem. Detta är beslut som ska tas av båda dig och din före detta sambo. Ett svar på din situation blir alltså att din före detta sambo inte ensidigt kan bestämma att er gemensamma dotter ska bo hos henne.

Har din före detta sambo rätt att kräva underhållsbidrag från dig?

Föräldrar är alltid underhållsskyldiga för sina barn upp till 18 års åldern upp till vad som är skäligt (7 kap 1 § föräldrabalken). Underhållsskyldigheten kan anses uppfyllt för en förälder när barnet bor hos denne. I lagen anges att om barnet inte bor hos en förälder med gemensam vårdnad ska denna uppfylla sin underhållsskyldighet genom underhållsbidrag istället. Detta gäller om barnet istället bor med den andre föräldern som har gemensam vårdnad (7 kap. 2 § punkt 2 föräldrabalken). Underhållsbidrag fastställs genom avtal eller dom. Svaret på din fråga blir därmed att din före detta sambo kan ha rätt till underhåll från dig efter att hon ansökt om det. Däremot är det viktigt att ha i åtanke att underhållsskyldigheten bestäms efter vad som är skäligt, därmed spelar din och din före detta sambos ekonomi in i hur stort ditt underhållsbidrag skulle bli.

Kan du påverka din dotters boendesituation och din skyldighet till att betala underhåll?

Som jag skrev ovan så hade inte din före detta sambo rätt till att ensidigt besluta om din dotters boende. För att ändra din dotters boendesituation finns främst 3 alternativ. För det första kan du föra en dialog med din före detta sambo för att ni tillsammans ska komma överens om en lösning som passar er båda bättre. För det andra kan du och din sambo skriva ett avtal som reglerar er dotters boende. För att ett sådant avtal ska vara giltigt krävs det att det är skriftligt och att det är godkänt av socialnämnden (6 kap 14 a § föräldrabalken). För dessa två alternativ kan ni vända er till kommunen för stöd. Er kommun ska nämligen sörja för att erbjuda stöd till att nå enighet kring frågor om boende, samt erbjuda hjälp för att skriva ett boendeavtal (5 kap. 3 § socialtjänstlag). För det tredje är det också möjligt att vända dig till domstol – detta är dock det alternativ som är dyrast och som förmodligen skulle ta längst tid. Mitt råd till dig är därmed att fundera över de första två alternativen, eventuellt med hjälp från er kommun.

Ändras boendesituationen så att er dotter exempelvis bor växelvis hos er, skulle du som huvudregel inte vara skyldig att betala underhållsbidrag. Din underhållsskyldighet uppfylls i och med att din dotter bor hos dig halva tiden. Ett undantag till detta är om du och din före detta sambos ekonomi skiljer sig åt väsentligt, då skulle du kunna vara skyldig att betala underhållsbidrag. Detta eftersom barnets ekonomiska standard inte ska avvika för mycket mellan föräldrarna.

Hoppas detta gav svar på din fråga och lycka till!

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Underhåll? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000