Kan man godkänna testamente muntligt?

2017-10-29 i Testamente
FRÅGA
Hej! Min bror har avlidit, han hade ingen sambo, inga barn och våra föräldrar lever inte. Vi är 3 syskon och det är alltså vi som är dödsbodelägare. Nu är det så att han har testamenterat allt till mig och jag har delgivit testamentet muntligt till mina övriga 2 syskon, dem har båda godkänner testamentet muntligt. Min fråga lyder: behöver vi ha ett skriftligt delgivande och skriftligt godkännande av testamentet? Eller räcker det med det muntliga?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Någon särskild form godkännande av testamente är inte föreskriven. Av bevisskäl är det emellertid oftast lämpligt med ett skriftligt godkännande som undertecknas av arvingarna.

Skatteverket kräver dock ett uttryckligt erkännande av mottagandet av den en bestyrkt testamentskopia och uppgift om att testamentet inte har klandrats. Erkännandet tecknas lämpligen på den bestyrkta testamentskopian. Detta för att Skatteverket ska kunna medge att testamentet har vunnit laga kraft.

Det ska även sägas, att om ingen av de övriga arvingarna klandrar testamentet inom sex månader, vinner testamentet laga kraft (14 kap. 5 § ärvdabalken).

Har du några fler frågor är du varmt välkommen att återkomma!

Vänligen

Pontus Schenkel
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2932)
2021-09-22 Hur gör jag tillägg i mitt testamente?
2021-09-21 Kan jag villkora mitt testamente?
2021-09-18 Vem kan bevittna mitt testamente?
2021-09-13 Kan arvsklasserna påverka möjligheten att skriva testamente utefter egna önskemål?

Alla besvarade frågor (95785)