Kan man begränsa en bröstarvinges rätt till arv?
Om man är gift och har två gemensamma barn Kan vi begränsa arv efter oss så att så att bara ett av barnen endast får ut sin laglott? Det andra barnet får ut resterande arv efter oss. Till saken hör att barn ett brutit kontakten helt med oss och har dessutom hotat att döda mig som mamma vid två tillfällen. Första hotet sa barnet detta så min nu avlidna mamma blev rädd och andra gången blev jag hotad per telefon att hon skulle köra kniven i mig. Detta har påverkat oss enort särskilt mig som blev hotad. Vi vill gärna har svar från er. Vi har ett inbördes testamente och vill skriva ett tilläggstestamente vari vi vill begränsa det hotade barnets arv efter oss utan att det andra barnet blir lidande. Tacksam för snabbt svar. Tack på förhand. N.N.
Lawline svarar
Hej,
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.
Jag uppfattar din fråga som att du vill veta om du och din make kan begränsa er ena bröstarvinges arv (eller, annorlunda uttryckt, maximera den andre bröstarvingens arv) på något sätt. Bestämmelser om successionsrätt finns i ärvdabalken (1958:637). Jag kommer därför att utgå från denna i mitt svar.
Fördelningen av kvarlåtenskap i svensk rätt
Enligt svensk rätt kan kvarlåtenskapen efter en person fördelas på två sätt, antingen genom arv eller genom testamente. Genom arv fördelas kvarlåtenskapen enligt den ordning som anges i ärvdabalken, den så kallade legala arvsordningen (2 kap. ärvdabalken (1958:637)). Genom testamente fördelas kvarlåtenskapen istället enligt den avlidnas vilja. Den legala arvsordningen används i de situationer då den avlidna inte har upprättat ett testamente. Arvlåtaren kan alltså åsidosätta den legala arvsordningen genom att upprätta ett testamente.
Fördelning av kvarlåtenskap enligt den legala arvsordningen
Vid fördelning enligt den legala arvsordningen så kommer kvarlåtenskapen att fördelas till medlemmarna i en av tre arvsklasser. I första hand ärver de som tillhör den första arvsklassen. Finns det inga arvsberättigade i denna arvsklass så ärver istället de som tillhör den andra arvsklassen. Saknas arvsberättigade även i denna så ärver de som tillhör den tredje arvsklassen.
Vilka som ingår i de olika arvsklasserna framgår av 2 kap. ärvdabalken (1958:637). Till den första arvsklassen hör, exempelvis, den avlidnes bröstarvingar, det vill säga den avlidnes barn, barnbarn och så vidare (2 kap. 1 § ärvdabalken (1958:637)). Dessa ska ta en lika stor del av kvarlåtenskapen (2 kap. 1 § 2 stycket ärvdabalken (1958:637)).
Fördelning av kvarlåtenskap enligt testamente
Det finns, emellertid, en möjlighet att frångå den legala arvsordningen genom att upprätta ett testamente. Härigenom har testator/testatrix (upprättaren av ett testamente) en betydande frihet att fördela kvarlåtenskapen så som denne önskar. Testationsfriheten begränsas, i princip, endast av att det inte är möjligt att göra bröstarvingar arvlösa (dessa har alltid rätt till sin laglott, det vill säga hälften av sin arvslott) och av att en efterlevande make alltid har rätt att erhålla egendom till ett värde av fyra prisbasbelopp (7 kap. 1 § respektive 3 kap. 1 § 2 st. ärvdabalken (1958:637)). Detta kräver dock att dessa klandrar ett testamente där de inte omnämns inom 6 månader från det att de tagit del av detsamma (14 kap. 5 § ärvdabalken (1958:637)).
Testator/testatrix kan, således, genom ett testamente, i hög utsträckning, bestämma vem som ska ärva dem och vad denne/dessa, i så fall, ska ärva. Detta gör de genom att specificera detta i sitt testamente.
Vad gäller i ditt fall?
Det är således möjligt att, genom ett förordnande i ett testamente, begränsa bröstarvingars arvsrätt till deras laglott. Observera härvid att laglotten är halva arvslotten. Det torde alltså vara fullt möjligt för dig och din make att begränsa er ena bröstarvinges arv till dennes laglott (och att låta er andra bröstarvinge ärva resten av era respektive kvarlåtenskaper).
Jag hoppas att du har fått ett, åtminstone någorlunda, hjälpsamt svar på din fråga. Frågor som rör kvarlåtenskap och testamente kan vara ganska krångliga och om något är oklart eller om du har några ytterligare funderingar så får du gärna återkomma. Detsamma gäller givetvis även i den mån jag har missförstått din fråga. I den mån du önskar vår hjälp med att upprätta eller ändra ett testamente så kan du kontakta vår juristbyrå för vidare hjälp i ditt ärende. Du kan, i så fall, boka en tid med vår juristbyrå här, alternativt ringa vår telefonkontakt för att få mer information om vilken hjälp vi kan erbjuda (se kontaktuppgifter nedan). I den mån du är intresserad kan du även läsa vidare om ämnet på Sveriges domstolars hemsida här och här eller Skatteverkets hemsida här, här och här.
Kontaktuppgifter till vår telefonkontakt:
Telefon: 08-533 300 04
Öppettider: Mån-fre kl. 10.00-16.00
Vänligen,