Kan man begära ytterligare betänketid innan skilsmässa?

2017-08-27 i Äktenskapsskillnad
FRÅGA
Hej min sambo har fått ett föreläggande angående sin betänketid i skilsmässa, hennes make hade skickat in att han tycker det behövs mer betänketid....
SVAR

Hejsan, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Jag tolkar det som att du undrar om hon är skyldig att gå med på mer betänketid innan de kan skiljas. Reglerna om skilsmässa (äktenskapsskillnad) finns i äktenskapsbalken. Av 5 kap. 2 § äktenskapsbalken framgår att om bara en av makarna vill skiljas så har den maken bara rätt till det efter betänketid och den verkar har börjat löpa. Men du nämner inte hur länge sen det är hon ansökte om skilsmässa och hur länge betänketiden alltså löpt. Enligt 5 kap. 3 § äktenskapsbalken gäller att om betänketiden har löpt under minst 6 månader så har man rätt till dom på äktenskapsskillnad om ena maken framställer särkilt yrkande om det. Om det har gått 6 månader kan din sambo alltså vända sig till tingsrätten och ange att hon fortfarande vill skiljas. Hon är därmed inte skyldig att gå med ytterligare betänketid. Hoppas du har fått svar på din fråga.

Vänligen

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskapsskillnad (1072)
2021-07-29 Får min man sälja det gemensamma bohaget?
2021-07-29 Skilsmässa tingsrätten utländsk medborgare?
2021-07-26 Hur fördelas makarnas egendomar vid skilsmässa?
2021-07-26 Kan min man jämka en kontantinsats på vår lägenhet vid en bodelning?

Alla besvarade frågor (94568)