Kan man avhysa en make från den gemensamma bostaden när skilsmässa är gjord men inte bodelning?

2017-09-30 i Äktenskapsskillnad
FRÅGA
Hej, en nära anhörig genomgår en skilsmässa nu (de var gifta) men har inte bodelat än. Grejen är att hon äger huset vi bor i, men köpte det för att de två gemensamt skulle bo där. Nu vill han inte flytta ut (han vägrar), fast att hon inte vill att han ska bo kvar. Finns det någon möjlighet för henne att "avhysa" honom trots att de inte bodelat än? Vill så gärna hjälpa henne!
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!


Avhysning av en före detta make är inte möjligt om inte bodelningen är utförd och bostaden således är fördelad. Huset utgör ju hennes före detta makes hem än så länge och det är inte möjligt att kasta ut honom från sin egen bostad.


Det finns däremot en eventuell möjlighet att skynda på bodelningen. Detta förutsätter att målet om äktenskapsskillnad fortfarande pågår (målet pågår fram tills den dag då domen om

äktenskapsskillnad vinner laga kraft). Ifall den ena maken under denna tid beger bodelning, ska den förrättas genast, se äktenskapsbalken 9 kap. 4 §. Notera dock att denna regel oftast används under makarnas betänketid på sex månader när den ena maken ansökt om skilsmässa enligt äktenskapsbalken 5 kap. 2 §.


Om din nära anhöriga inte står ut med att leva tillsammans med sin före detta är ett alternativ att hon skaffar en annan bostad tills dess bodelningen är gjord. Detta är dock inte någonting som görs i en handvändning och det är heller inte ekonomiskt gynnsamt då en ytterligare månadskostnad tillkommer.Jag hoppas att du är nöjd med svaret på din fråga!

Ifall det fortfarande finns några oklarheter kan du lägga fram dem i kommentarsfältet nedan eller ställa en ny fråga.

Lucas Cyrén
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskapsskillnad (1072)
2021-07-29 Får min man sälja det gemensamma bohaget?
2021-07-29 Skilsmässa tingsrätten utländsk medborgare?
2021-07-26 Hur fördelas makarnas egendomar vid skilsmässa?
2021-07-26 Kan min man jämka en kontantinsats på vår lägenhet vid en bodelning?

Alla besvarade frågor (94568)