Kan jag ta körkort trots att jag har en prick i registret för narkotikainnehav?

2020-08-15 i Trafik och körkort
FRÅGA
Hej, jag är 19 år gammal och fick en prick i registret för innehav utav cannabis tidigare under 2020. Jag har inte visat positiv för narkotika på urinprov. Jag har då tänkt och skaffa körkört nu när jag har skaffat jobb. Kan jag då få körkortstillstånd när jag har en prick i registret?Tack på förhand.
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Jag kan tyvärr inte svara på hur dina möjligheter till att få ett körkortstillstånd ser ut eftersom det är en bedömning som Transportstyrelsen gör. Däremot kan jag redogöra för vad som påverkar bedömningen.

För att kunna ta körkort krävs ett körkortstillstånd från Transportstyrelsen. Transportstyrelsen gör en bedömning om den som ansöker om körkortstillstånd är lämplig för detta. Bedömningen utgår bland annat från noteringar i belastningsregistret och beroende på vilket brott noteringen avser kan det ha olika inverkan på hur lämplig man anses vara. Narkotikabrott kan bli problematiskt då en bedömningspunkt är hur pålitlig man är ur ett nykterhetshänseende.

(3 kap 2 § körkortslagen)

Att ha en notering i belastningsregistret kan leda till att Transportstyrelsen beslutar om en spärrtid. Spärrtiden är i regel mellan en månad och tre år och under den tiden kan du inte ta körkort. När spärrtiden är slut får du ansöka om körkortstillstånd igen och Transportstyrelsen gör då en ny bedömning.

(3 kap 9 § körkortslagen)

Jag skulle råda dig att vända dig till Transportstyrelsen direkt för att få veta hur de ställer sig till din notering. Jag hoppas att du fått svar på din fråga.

Vänligen

Maya Hempel
Fick du svar på din fråga?