Kan jag göra mina egna barn arvlösa?

2019-08-06 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Jag vill göra mina egna barn arvslösa och att min hustru får allt. Vi äger en bostadsrätt tillsammans och har barn på respektive håll, inga gemensamma. Hur gör jag?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga.

Regler om arv behandlas i ärvdabalken (ÄB). Du kan inte enligt svensk rätt göra dina barn arvlösa. Alla bröstarvingar har rätt till sin laglott, denna uppgår till hälften av arvslotten (se 7 kap. 1 § ÄB). Då dina barn inte är din och din hustrus gemensamma bröstarvingar kan dina barn begära ut sin arvslott redan efter din eventuella bortgång, de behöver alltså inte vänta på att även din hustru gått bort.

Bortsett från laglotten som dina barn har rätt till kan du dock testamentera bort resten av din egendom och på så sätt bestämma att den ska tillfalla din hustru. På detta sätt kan du alltså testamentera hälften av det arv dina barn annars skulle ha erhållit till din hustru.

Om du vill ha hjälp med att upprätta ett testamente kan du boka tid med en av våra verksamma jurister här

Hoppas att detta gav svar på din fråga.

Med vänliga hälsningar,

Ted Winström
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
6 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-07 14:16
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3386)
2019-10-20 Byta efternamn på barn vid ensam vårdnad
2019-10-20 Kan mina svärföräldrar bevittna en framtidsfullmakt?
2019-10-18 Är det lagligt att mina barn ger mig penninggåvor?
2019-10-10 Hur skall jag få min ex-flickvän att flytta ut från min lägenhet?

Alla besvarade frågor (73867)