Kan jag byta folkbokföringsadress på mitt barn om jag har gemensam vårdnad?
<p>Hej! Jag har gemensam vårdnad av min son. Jag och mitt X bor ca 50 mil ifrån varandra. Men vi har vår son växelvis och han går på två olika dagis. Det funkar bra för vår son men snart börjar han i skolan och vi kommer inte överens om var ska börja! Han är tyvärr fortfarande skriven hos sin pappa då jag aldrig fått byta adress på honom men jag har ansökt om ensam vårdnad och ska upp i rätten. Men vi hinner nog aldrig lösa detta innan han måste börja skolan! Var kommer han börja skolan tills allt detta är löst? Finns det någon möjlighet att han kan få börja skolan hos mig fast han inte är folkbokförd hos mig? Kan jag byta hans adress utan mitt X tillåtande?</p>
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Din fråga gäller folkbokföring vilket regleras i folkbokföringslagen samt beslut om skolgång för barn som står under gemensam vårdnad vilket regleras i föräldrabalken (FB). Mitt svar kommer i huvudsak utgå från dessa lagar.
Var kommer vårt barn gå i skolan tills vårdnadstvisten är löst?Det är din sons hemkommun, alltså den kommun där han är folkbokförd, som ska ordna skolplats. Eleven kan välja skola i hela kommunen. Kommunen utgår i första hand från vårdnadshavarens önskemål kring placering men tar också hänsyn till att barnet ska ha nära till skolan. Din son kommer alltså bli placerad i en skola i den kommun han är folkbokförd i.
Finns det någon möjlighet att barnet kan börja skolan på min ort trots att han ej är folkbokförd här?
Om eleven söker sig till en fristående skola (ofta kallat friskola) kan eleven även söka sig utanför sin hemkommun. Eleven måste alltså inte vara folkbokförd i den kommun som friskolan ligger i för att söka utbildning där. Din son kan alltså börja på en friskola i vilken kommun som helst.
Vem bestämmer var ett barn ska gå i skolan?
Om föräldrarna har gemensam vårdnad har de båda rätt och skyldighet att bestämma i frågor som rör barnets personliga angelägenheter såsom val av skola (6 kap. 11 § FB). Om föräldrarna har gemensam vårdnad har de gemensam beslutanderätt i frågor kring barnets personliga angelägenheter (6 kap. 13 § FB). Båda föräldrarna måste alltså medverka i val av skola. Mitt råd är att du pratar med kommunen där din son är folkbokförd för att upplysa dem om att du inte samtycker till att barnet börjar skolan där. Dock råder det skolplikt så er son kommer behöva börja skolan någonstans.
Det finns inga juridiska regler kring hur man ska lösa en situation där föräldrarna inte kan komma överens om var barnet ska gå i skolan. Lösningen blir istället att tilldela en förälder ensam vårdnad över barnet. Du har nämnt i din fråga att du ansökt om ensam vårdnad och att det snart ska prövas av rätten. Om du får ensam vårdnad kan du bestämma var din son ska gå i skolan men om barnets pappa också ansöker om ensam vårdnad och blir tilldelad vårdnaden är det han som bestämmer var sonen ska gå i skolan. Självklart har din son fortsatt rätt till umgänge med den förälder som inte får vårdnaden.
Vid frågor om vårdnad, boende och umgänge ska barnets bästa vara avgörande för domstolen (6 kap. 2 a § FB). Det går inte att generellt säga vad som är barnets bästa utan det måste bedömas från fall till fall. Vid bedömningen av om vårdnaden fortsatt ska vara gemensam eller anförtros åt en av föräldrarna ska dock domstolen särskilt fästa avseende vid föräldrarnas samarbetsförmåga i frågor som rör barnet. Domstolen får inte besluta om gemensam vårdnad, om båda föräldrarna motsätter det (6 kap. 5 § FB). Om enbart en förälder motsätter sig gemensam vårdnad kan domstolen besluta om gemensam vårdnad men det måste finnas en realistisk möjlighet att föräldrarna kommer kunna samarbeta kring frågor som rör barnet inom en rimlig tid. Samt att detta kan ske utan regelmässig hjälp utifrån och utan konflikter som drabbar barnet.
Kan jag byta adress på mitt barn utan den andra vårdnadshavarens tillåtelse?
Barns folkbokföring bestäms av vårdnadshavarna gemensamt. Om endast en vårdnadshavare gör en flyttanmälan till Skatteverket för att ändra barnets folkbokföring utan den andra vårdnadshavarens samtycke så avvisas flyttanmälan. Efter avvisningen kommer Skatteverket inleda en utredning för att utreda på vilken adress barnet ska vara folkbokfört (30 § folkbokföringslagen). Var ett barn ska vara folkbokförd avgörs av var barnet faktiskt bor (7 § folkbokföringslagen). I första hand, när föräldrarna har gemensam vårdnad och barnet bor växelvis hos föräldrarna ska barnet ska folkbokföras där föräldrarna gemensamt beslutar (7 a § folkbokföringslagen). I andra hand, gäller dom eller avtal som godkänts av socialnämnden där det beslutats om var barnet ska folkbokföras. I tredje hand, avgör barnets egentliga hemvist. När Skatteverket ska bedöma barnets egentliga hemvist tittar Skatteverket på om det finns en ursprungsbostad där familjen senast bodde och var folkbokförda tillsammans. Om barnet spenderar minst 40 % av sin dygnsvila där, alltså sover där, ska barnets folkbokföring inte ändras från ursprungsbostaden. Om båda föräldrarna har flyttat från ursprungsbostaden ska barnet folkbokföras där barnet ät flest dygnsvilor. Om barnet är lika mycket hos båda föräldrarna tar Skatteverket hänsyn till boendesituationen i övrigt, till exempel avstånd till skola, fritidsaktiviteter och närhet till område där barnet tidigare bott.
Svaret på din fråga är alltså nej. Om du ändå gör en flyttanmälan till Skatteverket kommer de göra en utredning om var barnet ska vara folkbokförd.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis kan konstateras att er son kommer erbjudas plats vid grundskola på den ort som han är folkbokförd. Du kan inte själv fatta beslut över var er son ska börja skolan eller var han ska vara folkbokförd så länge han står under gemensam vårdnad. Det vore såklart allra bäst om du och barnets pappa kan komma överens om var er son ska gå i skolan. Om det är helt omöjligt att komma överens är den juridiska lösningen ensam vårdnad för en av föräldrarna. Vid bedömningen av vilken förälder som ska få vårdnaden tar domstolen utgångspunkt i barnets bästa. Samarbetsförmåga hos föräldrarna är också något som domstolen fäster särskilt avseende vid. Först om du skulle tilldelas ensam vårdnad kan du själv besluta var er son ska gå i skolan och om han ska vara folkbokförd hos dig.
Hoppas du fick svar på din fråga!
Vänliga hälsningar,