FrågaFAMILJERÄTTBarnrätt05/07/2015

Kan förälder tvinga till sig umgänge med barnet?

Hej

Jag och min ex man har en dotter på 9 år som han knapt har varit i kontakt med .På över 9 år har han bara sett henne få gånger...Före den sista gången som var del i ett program lagat av tingsträtten har han bara sätt henne 5 gånger....Han lämnade oss rakt efter att hon blev född och inte visat mycket interesse för henne...Nu vägrar hon att träffa honom totalt fast jag har uppmuntrat henne till det....Han har gått till sak för att få ensam vårdnad för henne fast hon vill bara bo med mig.......Hon känner honom knapt och vill heller inte delta i någon form för att bli känd med honom...Hon gillar honom inte alls...Faktisk hatar hon honom speciellt efter att han gick till sak och vägrade henne få pass.Min advokat har sagt att om hon inte vill så ska hon inte tvingas till det......

Kan han fä socialen att ta henne från mig med polismakt pga att hon vägrar träffa honom mer??????!!!! Både min advokat och en annan har ju sagt att om hon inte vill så kan man inte tvinga ett barn....Han bor över 2 timmar borta från oss...Plötsligt nu visar han interesse efter knapp kontakt på 4 år.Hon har sitt trygga liv här(Malmö).Älskar sin skola och klasskamrater.

Jag är också rädd att förlora henne...Vi har mycket nära relation eftersom jag har i praktiken varit ensam med henne dessa 9 år.Plötsligt ut ur det blå vill han ha henne full tid även om flickan inte vill.Jag vet att barn har rätt till båda föräldrar.men hon har växt upp utan att känna honom.Och nu vill hon inte ha kontakt med honom.

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig oss på Lawline med din fråga.

När det gäller umgänge och vårdnaden om barnet är det barnets bästa som är i fokus. Det är inte primärt föräldrarnas vilja som styr vem barnet ska tillbringa tid med. Det är sålunda inte förälderns behov av umgänge som är av betydelse. Vad gäller bedömningen av barnets bästa kan följande sägas.

Utgångspunkten bör vara att barnet har rätt att träffa båda sina föräldrar, men ska inte mot sin vilja behöva träffa en förälder. Vid bedömningen av barnets bästa ska särskild hänsyn tas till risken för barnet att utsättas för övergrepp, bli olovligt bortförd eller fara illa. Dessutom är det av vikt att för barnets bästa upprätthålla en nära och god kontakt med båda föräldrarna. Gällande barnets egna vilja, ska avseende fästas vid denna med hänsyn till barnets ålder och mognad (6 kap. 2 a § föräldrabalken). I avvägningen av vad som är barnets bästa är även behovet av kontinuitet och stabilitet för barnet av betydelse. Har barnet till exempel trivsamt bott en längre tid hos en förälder, bör barnet helst inte ryckas från sin invanda miljö om detta innebär en omställning.

Eftersom dottern vill bo hos dig talar det till din fördel. Detta beror på att dottern är tillräckligt gammal för att hennes önskemål ska tillmätas viss betydelse. Dessutom har dottern vant sig till att bo hos dig och vill inte byta miljö och sällskap. Det finns egentligen ingen grund för att hennes far kan tvinga till sig umgänge. Du ska alltså inte behöva oroa dig.

Vänliga hälsningar,

Katarina AnderssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Barnrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000