Kan det bli straffrättsliga påföljder av sms?

2020-03-30 i Påföljder
FRÅGA
Hej. Jag undrar över en sak. Det är så att jag har skickat 2 sms till en kvinna med minst 2 månader mellanrum och skrivit hej Hur går det. Nu har det gått 2 månader också så jag minns det knappt.... Kan man överhuvudtaget få nån påföljd för det. Vad kan det bli???? Jag skrev inget dumt eller negativt alls. Jag har blivit utsatt för mycket värre saker många gånger och nu vill polisen prata med mig. Kan det bli nån påföljd för detta?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Vad kan leda till straffrättsliga påföljder?

En handling som är straffbelagd utgör ett brott (1 kap. 1 § brottsbalken). Ett straff i svensk rätt utgörs av böter eller fängelse (1 kap. 3 § brottsbalken). Utöver detta finns även olika påföljder: villkorlig dom, skyddstillsyn och överlämnande till särskild vård. För att dömas till ett straff eller en straffrättslig påföljd måste man ha brutit mot någon lag.

Att skicka två stycken hej-sms är i sig inte otillåtet enligt någon svensk lag. För att besvara din fråga krävs en titt på de andra omständigheterna. Bestod smsen av någon ytterligare text eller bilder som kan anses bryta mot svensk lag? Har du haft kontakt med den här personen utöver smsen? Finns det någon annan historik mellan er som kan påverka bedömningen?

Sammanfattning:

Två fristående hej-sms är inte brottsligt och kan därför inte heller leda till några straffrättsliga påföljder. Är det all kontakt som skett mellan er vill nog polisen komma i kontakt med dig i något annat ärende.

Med vänliga hälsningar,

Nathalie Ottosson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Påföljder (1368)
2020-11-22 Hur ser domstolen på fängelsestraff? Vad kommer hända med mina barn om jag hamnar i fängelse?
2020-11-19 Vilka regler finns det rörande permission respektive fotboja vid avtjänande av fängelsestraff?
2020-11-19 Påföljd för grovt rattfylleri?
2020-11-15 Påföljd för omyndig

Alla besvarade frågor (86388)