Kan barn bli arvslösa?

FRÅGA
Min pappa dog 1995 är det inte så att ens barn kan man inte Göra arvslösa. Jag var enda barnet. De säger jag fått men har inte fått ett öre. Mvh
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Jag hade behövt mer information om huruvida det funnits något testamente, om det fanns/finns en efterlevande make när din pappa gick bort mm. för att kunna svara på varför du inte fått ett öre. Du har däremot rätt angående att barn inte kan göras arvslösa.

Testamente och laglott
Vi säger att det fanns ett testamente när din pappa gick bort som innebar att han gav bort all kvarlåtenskap till en särskild person. I de fall har barn har alltid rätt till sin laglott. Laglotten motsvarar hälften av arvslotten, d.v.s. hälften av det du skulle fått om det inte det inte hade funnits ett testamente. För att få ut laglotten måste du jämka testamentet genom att tillkännage ditt anspråk till testamentstagaren inom 6 månader från att du mottagit testamentet, annars får du inte din laglott. Detta framgår av 7 kap. 1 och 3 §§ Ärvdabalken.

Efterlevande make
Om det fanns en efterlevande make som också var din mamma så kan hon ha ärvt med förtur framför dig men som du sen får tillbaka i form av efterarv vid hennes död. Dock vet jag inte om det fanns något testamente eller en efterlevande make vilket medför att jag dessvärre inte kan svara på frågan mer än så här.

Hoppas att detta gav dig någon klarhet i frågan, annars är du välkommen att kontakta oss igen. Vi har även en juridisk byrå som kan hjälpa dig. Här kan du boka tid med en jurist.

Vänligen,

Anduena Krasnigi
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (962)
2021-09-09 Omfattas sambor av "svågerlag" i 10:4 ärvdabalken?
2021-09-08 Vem ärver om arvingar saknas i England? Sanning eller bedrägeri?
2021-09-03 Hur mycket måste en dödsbodelägare betala för att lösa ut andra dödsbodelägare vid arv av fastighet?
2021-08-31 Anhörig avliden utomlands

Alla besvarade frågor (95785)