Informationsplikt och underhåll vid delad vårdnad av barn

2017-10-20 i Underhåll
FRÅGA
Hej,Jag och barnens mamma är separerade sedan ca 5år, har inte gått smärtfritt under dessa år. Våra 3 barn är skrivna hos mig och har varit det hela tiden. Nu har jag nyss fått veta att de flyttat, inom samma kommun, men mamman vill inte berätta för mig vart. Hon anser att hon inte har någon upplysningsplikt, utan att det räcker att vår äldsta dotter på 11år visar var de bor. Detta blir det 7de stället de bor på sedan vi separerade.Stämmer det att hon inte behöver informera mig om detta? Och en annan fråga.Vi kommer inte överens om det ekonomiska gällande barnen. Tack vare den nya lagen som kom för nåt år sedan, så har jag fått min halva av barnbidraget. Men mamman vill inte dela på fritidssvgifter, eller kostnader för barnens träningar. Detta för att hon anser att det räcker med att hon betalar för mobiler och abonnemang, vilket bara blir en väldigt lite del av allt. . Försöker få henne till att vi ska dela på alla utgifter för barnen, men hon vägrar.Kan jag göra något åt det?
SVAR

Hej, tack för att du vände dig till Lawline med din fråga!

Eftersom du har två frågor kommer jag dela upp svaret i två delar och besvara varje fråga var för sig. Frågorna berör båda vårdnad av barn och reglerna som då aktualiseras finns i föräldrabalken.

Angående att du ej blivit meddelad om flytten:

När det gäller vårdnad av barn så finns det en bestämmelse som säger att man måste upplysa den andra föräldern om viktiga händelser eller omständigheter som sker i barnens liv. Att barnen flyttar till en ny adress räknas bör ses som en sådan viktig händelse och du har därför rätt att då den informationen från din före detta maka. Den här regeln gäller dock endast om ni har delad vårdnad om barnen. Har barnens mamma ensam vårdnad om barnen finns det alltså ingen skyldighet för henne att informera om att barnen har flyttat.

Angående de ekonomiska problemen:

Hur mycket varje förälder ska betala i barnbidrag bestäms utefter var varje förälders inkomst är och hur många barn ni har gemensamt samt hur gamla de är. Den bestämda underhållssumman som ska betalas varje månad bestäms av domstol. Vad pengarna sedan går till finns ingen reglering för utan de ska vara för alla kostnader som har med barnen att göra. Skulle det vara så barnens mamma inte betalar det hon ska i underhåll så har du rätt att kräva de pengar som du inte har fått. Skulle hon vägra att betala har du möjlighet att kräva pengarna av henne genom att gå till Kronofogdemyndigheten eller till tingsrätten och starta en process där.

Sammanfattning:

Alla de bestämmelser som jag diskuterat ovan kräver att det är bestämt att ni har delad vårdnad om barnen samt att underhåll ska utbetalas till ett visst belopp. Är det så har du som sagt rätt att få viktig information om dina barn samt rätt att få ut hela underhållet från deras mamma varje månad.

Vill du veta mer så titta i, 6 kap. och 12 kap. föräldrabalken samt angående underhåll i 7 kap. 1 - 2 §§ föräldrabalken.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Julia Gustafsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Underhåll (1089)
2021-09-08 Föräldrars underhållsskyldighet
2021-09-02 Underhållsskyldighet för omyndiga barn och dess egna barn
2021-08-31 Hur mycket ska man betala i underhåll till utflyttat barn?
2021-08-31 Hur förändras underhållsbidrag då barnet flyttar hemifrån? + Hur beräknas underhållsbidraget?

Alla besvarade frågor (95697)