Indraget körkort

2017-11-29 i Trafik och körkort
FRÅGA
Hej, 2004 dömdes jag för att ha beställt narkotika på internet och tullen tog det. Jag dömdes till dagsböter. Två veckor senare drar dem in mitt körkort. Jag har inter straffregister 13 år senare. Men det verkar totalt omöjligt att få tillbaka mitt körkort? Hur gör jag?
SVAR

Hej och varmt välkommen till Lawline!

Körkortslagen 5kap 3-5§§ stadgar reglerna kring återkallande av körkort. I 3§ 5 och 6e punkten stadgas det att

"5. körkortshavaren på grund av opålitlighet i nykterhetshänseende inte bör ha körkort,
6. det med hänsyn till annat brott som körkortshavaren har gjort sig skyldig till kan antas att han inte kommer att respektera trafikreglerna och visa hänsyn, omdöme och ansvar i trafiken eller om han på grund av sina personliga förhållanden i övrigt inte kan anses lämplig som förare av körkortspliktigt fordon,
"

Eftersom du har beställt narkotika känns det som att det torde vara med stöd i dessa punkter som ditt körkort återkallats. När ett körkort återkallats så kan spärrtiden uppgå till högst 3 år enligt samma lag 5 kap 6§. Jag vet inte hur länge ditt körkort återkallats men eftersom det har gått 13 år torde spärrtiden runnit ut och jag ser ingenting i din fråga som skulle tyda på att du inte kan ta ett nytt körkort. Då får du ansöka om ett nytt körkort och göra om hela körkortsprocessen.

Jag hoppas att jag har besvarat din fråga och tveka inte att höra av till till oss på info@lawline.se ifall du har ytterligare frågor eller boka tid med någon av våra jurister genom vår hemsida.

Mvh,

Oskar Paladini Söderberg
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (992)
2021-11-30 Rattfylleri och läkarintyg
2021-11-30 Lättare att ta körkort innan jag får en fällande dom?
2021-11-30 Kan körkort återkallas innan dom fallit?
2021-11-30 Vad gäller om prövotiden för körkort hinner gå ut innan en återkallelse fastställs?

Alla besvarade frågor (97722)