Inbördes testamente med full äganderätt, hur ärver barnen?
Hej, Min mamma har avlidit och min far är efterlevande. Fyra barn finns och inga särkullbarn eller andra arvingar. Mina föräldrar hade en standardformulering i sitt inbördes testamente " Vi undertecknande makar förklara härmed vår yttersta vilja vara, att den av oss, som överlever den andra, skall med full äganderätt erhålla all den avlidnes kvarlåtenskap; dock må detta förordnande ej lända till inskränkning i bröstarvinges rätt till laglott". Min och mina syskons vilja är att vår far erhåller det arv som finns och att vi sedan ärver honom i framtiden. Eller om han gifter om sig ärver då min mor i framtiden när min far avlider. Kan vi då enklast skriva någon formulering med uppskjutande av arv så vi då blir berättigade till efterarv istället för att ärva nu? Finns det någon vanlig och bra formulering för detta?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline! Jag beklagar din förlust och ska göra mitt bästa för att kunna hjälpa dig.
Lagen som blir tillämplig är Ärvdabalken (ÄB) då det är den som har alla regler om arv, tillika testamente.
Om det inte fanns testamente
För att du bättre ska få en förståelse för vad testamentet ändrar i den vanliga arvsrätten så förklarar jag först hur arvet skulle fördelas om testamentet inte fanns.
Eftersom dina föräldrar var gifta så är arvsrätten uppbyggd på det sättet att de gemensamma barnen får vänta på sitt arv tills båda föräldrarna avlidit, 3 kap. 1 § ÄB. Så är det för att den efterlevande maken inte ska behöva sälja hus och hem för att barnen ska kunna få sina laglotter. Arvet från den första föräldern går till den efterlevande först och sedan när även den sista föräldern avlider så ska barnen ärva båda föräldrar. Enligt lag så ärver den efterlevande sin makes del (som sen ska till barnen) med fri förfoganderätt. När den sista maken dör så ärver barnen båda föräldrar. Huvudregeln är alltså att barnens arv skjuts upp när föräldrarna var gifta.
Vad innebär fri förfoganderätt respektive full äganderätt?
Fri förfoganderätt innebär att den efterlevande får lov att leva högt och använda upp pengarna men inte testamentera bort dom. Det finns ytterligare en variant av efterlevande makes arv och det är genom full äganderätt. Full äganderätt följer inte av lag men det går att testamentera det (likt dina föräldrar). Detta innebär att den efterlevande maken får leva högt och även testamentera bort arvet. Om makarna i ett sådant fall inte hade haft några barn så innebär det också att den först avlidnes släktingar inte kommer få något efterarv efter att den sista maken dött. Allt går till den senast avlidnas släkt.
I ert fall med testamente
Formuleringen i testamentet som du bifogat uttrycker att dina föräldrar vill att den efterlevande ska ärva allt som inte inskränker på laglotten genom full äganderätt. Om det inte följer någon mer förklaring om att era föräldrar vill att ni ska ärva direkt då första maken avlider så kommer er far ärva med försteg.
För att säkra ert arv efter er mamma bör ni därför begära en laglottsjämkning. Laglotten är hälften av arvet som finns, 7 kap. 1 §. Exempel: Om det finns 400 000 kr i arv så är hälften, dvs 200 000, barnens laglotter. Om ni är 4 barn så har ni vardera rätt till 50 000 var efter er mamma. Laglottsjämkningen gör att er far fortfarande kommer ärva er del först men han kommer göra det med fri förfoganderätt och inte full äganderätt, 7 kap. 3 §. Om ni begär laglottsjämkning så kommer er far få 50 % av arvet genom full äganderätt då testamentet säger det, resterande 50 % får han genom fri förfoganderätt då det är ert efterarv.
För att tydliggöra, ert arv efter er mamma kommer er far ärva före er utan att ni vidtar några särskilda åtgärder. Ni kommer sedan ärva honom och er mamma när han avlider. Det ni kan välja att göra är att begära en laglottsjämkning för att säkra er rätt till arv.
Hoppas du fått svar på din fråga, om inte är du välkommen att ställa en ny! Om du behöver hjälp att granska testamentet kan du boka en tid med Lawlines juristbyrå.
Vänliga hälsningar,