Inbördes testamente
Vi äger halva bostadsrätten var. Båda har barn sedan tidigare. Om någon dör, undrar vi hur vi ska skriva i testamentet så den kvarlevande kan bo kvar. Vad gäller för barnen? Kan man skriva ett testamente själva?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med dina frågor!
Det framgår inte av frågan huruvida ni är gifta eller inte, men eftersom ni båda har barn sedan tidigare spelar det inte någon större roll med tanke på att särkullbarn ärver före efterlevande make (se 3 kap. 1 § ärvdabalken, ÄB). Oavsett om ni är gifta eller sambor kan ni skriva ett inbördes testamente där framgår att den efterlevande maken ärver den först avlidne med s k fri förfoganderätt. Detta innebär att barnen kommer att få vänta på sitt arv tills dess att bägge makarna/samborna avlidit (de har då en rätt till efterarv efter respektive arvlåtare). Fri förfoganderätt innebär att den efterlevande maken har rätt att förfoga över egendomen som han/hon vill (sälja, byta, skänka etc.), men utan möjlighet att testamentera egendomen vidare. Hade det senare varit möjligt att ju den först avlidnes arvingar riskerat att gå miste om sitt arv.
Särkullbarnen har dock alltid rätt att få ut sin laglott direkt (vilket motsvarar halva arvslotten, se 7 kap. 1 § ÄB). Vill ni enbart att förordnandet ska gälla bostadsrätten och inte övrig egendom kan även detta skrivas in i testamentet på så sätt att där endast anges att efterlevande make ska sitta kvar i "orubbat bo".
När det gäller testamente krävs vissa formaliteter för att det ska vara giltigt. Testamentet ska upprättas skriftligen i närvaro av två vittnen. I närvaro av dessa två vittnen ska arvlåtaren skriva under testamentet och vittnena ska sedan bestyrka handlingen genom att skriva under med sina respektive namn, yrke, hemvist samt övriga omständigheter som kan vara av betydelse för testamentets giltighet (10 kap. 1-2 § ÄB). Vittnena ska veta om att det är ett testamente de skriver under, men behöver inte nödvändigtvis känna till innehållet. När det gäller vittnena ska de vara 15 år eller äldre, inte lida av psykisk störning samt ej heller vara släkt med arvlåtaren (10 kap. 4 § ÄB). Det bör känna arvlåtaren eftersom de ska intyga att han/hon upprättat testamentet av fri vilja. Det är fullt möjligt att själv, under dessa förutsättningar, upprätta ett testamente. Jag rekommenderar dock att ni tar hjälp av en jurist för att undvika framtida missförstånd (det kan ni få hjälp med här).
Hoppas ni känner att ni fått svar på era funderingar. Tveka annars inte att skicka in en ny fråga!
Vänliga hälsningar,