Hyresgäst vägrar att betala hyran under uppsägningstiden

FRÅGA
Hej! Jag skulle hyra ut ett rum till en tjej i min hyresrätt med inflytt 19/6-19.Personen skulle hyra rummet tillsvidare med två månader uppsägningstid och vi skrev kontrakt 16/5-19. Vi kom överens om att hon då endast skulle betala första hyran från det datumet hon flyttar in i Juni, alltså för 11 dagar, istället för full hyra i Juni. Jag fick sedan ett sms av henne, 20/6-19, då hon säger att hon hittat ett annat rum och kommer därför inte flytta in hos oss. Jag skrev då att då blir betalningen för 2 månaders uppsägningstid, men nu vägrar hon. Jag fick en hyra för 11 dagar, men eftersom att det är uppsägningstiden hon ska betala för nu så borde hon väl betala full hyra för dom 2 månaderna? Hur ska jag gå till väga?
SVAR

Hej och välkommen till Lawline med din fråga!

Självklart är det avtalet som gäller i och med att ni båda skrivit under den, enligt 1 § avtalslagen. Uppsägningstiden gäller från och med det datum som tjejen meddelar om uppsägning d.v.s. 20/6-20/8. Alltså ska hon betala för hyran under denna period, vilket blir två månadshyror. Eftersom ni även varit överens om att hon ska flytta in 19/6, ska hon även betala för det datumet.

Det jag skulle rekommendera dig att göra är att kontakta henne igen och informera om att avtalet gäller och eftersom avtalet säger att uppsägningstiden är två månader så ska hon betala för hyran för två månader. Om hon fortfarande skulle vägra, kan du vända dig till Kronofogden för att låta dem driva in skulden.

Det du ska göra är att vända dig till Kronofogdemyndigheten (KFM) och ansöka om betalningsföreläggande. Det innebär att KFM ålägger din hyresgäst att betala skulden (hyran) enligt lagen om betalningsföreläggande 2 §. Ansökan om detta görs skriftligt och ska innehålla yrkandet – alltså vad du vill ska hända – och grunden till yrkandet. Summan, förfallodagen och parternas personuppgifter ska också finnas med (lagen om betalningsföreläggande 9-11 §§).På KFM:s hemsida finns ytterligare instruktioner och färdiga blanketter för ansökan. Det kostar 300 kronor att ansöka, men den kostnaden kan du begära ersättning för i din ansökan. Du ska i din ansökan alltså kräva hyran, räntan för dröjsmålet och ansökningsavgiften. Om man inte får betalt med hjälp av KFM kan man i sista hand hamna i domstol som i en dom slår fast att hyresgästen ska utge det som står i avtalet.

Sammanfattningsvis är det till tjejens fördel att betala dem två månadshyrorna (uppsägningstiden) samt hyran för 19/6. Att driva detta vidare till Kronofogden blir en stor nackdel för henne dels för att hon måste betala dröjsmålsränta och avgift, men även att beslutet kommer att registreras och hon i framtiden kan få svårt att få hyra boende.

Jag hoppas ni kan lösa detta själva, lycka till!

Med vänlig hälsning,

Natasha Fathifard
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll