Huruvida det är brottsligt att anmäla en Facebookgrupp för falsk information

2017-10-02 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Hej! Om en FB grupp A sprider politisk information som en annan grupp B ogillar( motpoler politiskt) och anmäler FB gruppen A för falsk information( som inte är sant) och därmed får den första gruppen A sin sida stängd. Är detta förtal eller vilket brott?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Grupp B begick inte något brott då den anmälde A:s Facebookgrupp. Förtal (brottsbalken 5:1) aktualiseras inte då B inte utpekat A såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller annars lämnat uppgift som var ägnad att utsätta A för andras missaktning. För att förtal ska ha begåtts krävs det vidare att informationen spridits i en vidare krets, vilket inte är fallet i den ifrågavarande situationen. Falsk angivelse (brottsbalken 15:6) eller falsk tillvitelse (brottsbalken 15:7) aktualiseras inte heller, då de brotten kriminaliserar falska anmälningar till staten eller statliga myndigheter, och således inte till Facebook.

_______________________________________________________________________________________________

Om du anser att situationen fortfarande är oklar är du välkommen att återkomma på min mail anna.hovstadius@lawline.se.

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2638)
2021-07-27 Vad ska jag göra om jag utsätts för olovlig identitetsanvändning och förtal?
2021-07-25 Ny lag om störande musik
2021-07-25 Vinna mål i domstol
2021-07-21 Får jag flytta min f.d. partners kvarlämnade egendom?

Alla besvarade frågor (94256)