Hur ska gemensamma utgifter om barn hanteras?

2019-08-29 i Barnrätt
FRÅGA
Hej,Mina barn står skrivna hos mig (F1) men bor varannan vecka hos F2. Jag har en ny partner. Vid separationen bestämdes att vi skulle betala hälften av det som rör barnen för att barnen inte skulle drabbas. Det gick inte särskilt bra och jag sökte underhåll.F2 tyckte att vi kunde komma överens och vi bestämde en summa som jag enbart fick några enstaka gånger efter mycket tjat. Eftersom jag inte orkade mer tjat bestämde vi (på mitt initiativ) att F2 fick ta halva ansvaret för barnen (varannan vecka) för att slippa betala underhåll men att vi gemensamt betalade huvudsakliga kostnader för barnen. F2 vägrar nu betala de gemensamma sakerna för barnen såsom försäkring, dyrare kläder såsom goretex-skor, overall och liknande samt fritidsaktiviteter. Jag har även ringt för samarbetssamtal men inte hört något ytterligare förutom att F2 menar att jag gått över huvudet på F2 genom att kontakta kommunen. Jag har försökt komma överens men utan att lyckas och känner att jag börjar bli frustrerad och arg. Jag är trött på gräl som uppstår pga pengar men också trött på att leva under extremt tajta förhållanden ekonomiskt. Måste jag gå till domstol? Jag dokumenterar numera allt eftersom det går i vågor huruvida det funkat. I dokumentationen står vad för kostnader det gäller och när F2 betalat. F2 har rätt bra betald lön och bor billigt, jag är studerande. Ibland har andra fått hjälpa till och betala när F2 inte betalat.Vad kan jag göra?
SVAR

Hej,

Vad roligt att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Som jag uppfattar det, så vill du ha svar på hur du ska gå till väga med de gemensamma kostnader som du och ditt barns pappa har för ert gemensamma barn.

Jag tycker att du gjorde helt rätt i att försöka initiera samarbetssamtal hos kommunen. Mitt tips är att du och barnets pappa går på dessa samtal, eller träffas på ett annat sätt, för att försöka arbeta fram ett avtal som reglerar vilka kostnader det är som ni ska dela på. Då skulle det bli lättare för er att komma överens, och, i värsta fall, så skulle det kunna utgöra en grund för en stämning i domstol.

Eftersom barnet bor varannan vecka så blir det inte fråga om något underhållsbidrag. Därför finns det tyvärr inte så mycket som domstolen kan göra för tillfället.

Jag förstår att detta måste vara en mycket jobbig situation, men sammanfattningsvis så måste mitt slutgiltiga råd vara att försöka komma överens med barnets pappa om hur dessa betalningar ska skötas och reglera det i ett avtal. Fortsätt försök få till samarbetssamtal.

Hoppas att detta har varit till hjälp!

David Gardell
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Barnrätt (1378)
2020-01-27 Kan jag flytta med mina barn utan den andre vårdnadshavarens samtycke?
2020-01-26 Kan min pappa tvinga mig att bo hos honom?
2020-01-26 Kan min exfru få mitt faderskap upphävt?
2020-01-25 Kan jag flytta med barn trots gemensam vårdnad?

Alla besvarade frågor (76600)