Hur ska gemensamma utgifter om barn hanteras?

2019-08-29 i Barnrätt
FRÅGA
Hej,Mina barn står skrivna hos mig (F1) men bor varannan vecka hos F2. Jag har en ny partner. Vid separationen bestämdes att vi skulle betala hälften av det som rör barnen för att barnen inte skulle drabbas. Det gick inte särskilt bra och jag sökte underhåll.F2 tyckte att vi kunde komma överens och vi bestämde en summa som jag enbart fick några enstaka gånger efter mycket tjat. Eftersom jag inte orkade mer tjat bestämde vi (på mitt initiativ) att F2 fick ta halva ansvaret för barnen (varannan vecka) för att slippa betala underhåll men att vi gemensamt betalade huvudsakliga kostnader för barnen. F2 vägrar nu betala de gemensamma sakerna för barnen såsom försäkring, dyrare kläder såsom goretex-skor, overall och liknande samt fritidsaktiviteter. Jag har även ringt för samarbetssamtal men inte hört något ytterligare förutom att F2 menar att jag gått över huvudet på F2 genom att kontakta kommunen. Jag har försökt komma överens men utan att lyckas och känner att jag börjar bli frustrerad och arg. Jag är trött på gräl som uppstår pga pengar men också trött på att leva under extremt tajta förhållanden ekonomiskt. Måste jag gå till domstol? Jag dokumenterar numera allt eftersom det går i vågor huruvida det funkat. I dokumentationen står vad för kostnader det gäller och när F2 betalat. F2 har rätt bra betald lön och bor billigt, jag är studerande. Ibland har andra fått hjälpa till och betala när F2 inte betalat.Vad kan jag göra?
SVAR

Hej,

Vad roligt att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Som jag uppfattar det, så vill du ha svar på hur du ska gå till väga med de gemensamma kostnader som du och ditt barns pappa har för ert gemensamma barn.

Jag tycker att du gjorde helt rätt i att försöka initiera samarbetssamtal hos kommunen. Mitt tips är att du och barnets pappa går på dessa samtal, eller träffas på ett annat sätt, för att försöka arbeta fram ett avtal som reglerar vilka kostnader det är som ni ska dela på. Då skulle det bli lättare för er att komma överens, och, i värsta fall, så skulle det kunna utgöra en grund för en stämning i domstol.

Eftersom barnet bor varannan vecka så blir det inte fråga om något underhållsbidrag. Därför finns det tyvärr inte så mycket som domstolen kan göra för tillfället.

Jag förstår att detta måste vara en mycket jobbig situation, men sammanfattningsvis så måste mitt slutgiltiga råd vara att försöka komma överens med barnets pappa om hur dessa betalningar ska skötas och reglera det i ett avtal. Fortsätt försök få till samarbetssamtal.

Hoppas att detta har varit till hjälp!

David Gardell
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
B15Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-29 15:31
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Barnrätt (1312)
2019-10-21 Vad kan jag göra för att ett domstolsbeslut om boende för mitt barn skall efterföljas av mitt ex?
2019-10-08 Vilket resonemang ligger bakom FB 9:7?
2019-10-03 Vem har rätt att bestämma över ett barns fritidsaktiviteter?
2019-10-03 Hur får jag ensam vårdnad när den andre föräldern varit med om en allvarlig olycka och inte kan ta hand om sig själv?

Alla besvarade frågor (73866)