Hur ska en kvinna med skyddad identitet som gifte sig utomlands kunna skilja sig från sin man utan att han får reda på var hon bor?
Hej,
en vännina från Jordanien (ed upphålltillstånd) frågade mig om hjälp för att utreda möjligheten att skilja sig i Sverige. Hon har tre barn, maken misshandlade henne väldigt ofta, hotade med hedersmord och hotade att kidnappa barn. Hon har han rapporterat till polisen i Sverige. Därför har hon nu en skyddad identidet. Mannen är försvunnen, bor i Jordanien men fortsätta att hotta med mord. Han har kontakter i Sverige.
För att skilja sig i Sverige behöver henne t.ex. en personbevis för domstolen. Men i personbeviset finns adress uppgifter och hon är livsrätt att han eller släktningar kunde hitta henne.
Hon vill försöka att få en dokument från jordansk ambassad att hon är skild eftersom de är särlevande för mer än 18 månader.
1. En sådan jordansk skilsmässa dokument är godkänd här i Sverige enligt svensk lag? Det är absolut inte lätt att skilja sig som kvinna i Jordanien. Tvärtom är det väldigt enkelt för mannen ... Därför fråga 2 nu.
2. Om inte ... hur kan hon skydda sig och barnen att mannen får inte uppgifter var hon bor under skilmässan?
Tack för hjälpen
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Jag kommer dela upp svaret på din fråga i tre olika delar. Först diskuterar jag skyddad identitet generellt sedan svarar jag på dina två frågor och till sist ger jag dig mina rekommendationer om vad jag tycker ni ska göra. Jag kommer beröra regler i flera olika lagar men det mest centrala gällande din fråga finner du i Offentlighet och sekretesslagen (OSL), Förvaltningslagen (FL) samt i Lagen om vissa internationella rättsförhållanden rörande äktenskap och förmyndarskap (IÄL)
Vad innebär skyddad identitet?
Inledningsvis vill jag kort kommentera vad "skyddad identitet" innebär. Utgångspunkten i Sverige är att alla uppgifter i folkbokföringsregistret är allmänna handlingar och därför offentliga och tillgängliga för vem som helst. Om en person behöver skyddas så kan hen dock få så kallad "skyddad identitet" genom ett av tre olika sekretessskydd. Dessa är:
2. Kvarskrivning, vilket i korthet innebär att om man har flyttat så står man fortfarande skriven på samma ort. I folkbokföringsregistret finns bara skatteverkets adress och all post som ska gå till adressen går till skatteverket som lämnar den vidare till personen.
3. Fingerade personuppgifter, vilket i korthet innebär att en persons identitet byts ut mot en ny genom att man får ett nytt namn och ett nytt personnummer.
Gemensamt för alla tre olika sekretessskydden är att myndigheter som ska lämna ut uppgifter en person med någon form av "skyddad identitet" ska först göra en prövning om det finns någon risk för utlämnande av uppgiften. Prövningen är ofta omfattande och myndigheterna har ett regelverk för hur prövningen ska gå till. Som exempel tar man hänsyn till om det finns någon risk för att personen som uppgifterna handlar om kan bli utsatt för ett brott eller våld.
Hur ska kvinnan skilja sig från mannen i Sverige utan att mannen ska få tag i uppgifter om var hon och barnen bor?
I Sverige har vi något som kallas för partsinsyn vilket innebär att om man är involverad i ett mål så måste båda makarna få ta del av samtlig information som domstolen fått in oavsett sekretess. Det gäller alltså exempelvis även den information som finns i ansökan om äktenskapsskillnad där man bland annat uppger både namn, personnummer och adress för makarna (10 kap 3§ första stycket OSL jämte 10§ FL)
För er är det viktigt att veta att det dock finns undantag från partsinsynen när det handlar om sekretess och det är i de fall då det är "av synnerlig vikt att en uppgift inte röjs". Eftersom domstolen är en myndighet så kommer de göra en sekretessprövning här. I detta fall har ju kvinnan till och med skyddad identitet på grund av mannen vilket jag bedömer borde inrymmas under det undantaget. Kvinnan ska alltså kunna skicka in en ansökan om skilsmässa precis som vem som helst och de dokument som ska vidarebefordras till maken kommer domstolen först gå igenom och sekretessbelägga där det behövs. (10 kap 3§ första stycket OSL)
Gäller ett dokument om skilsmässa från Jordanien också i Sverige?
Svaret på den här frågan är att domstolen gör en individuell prövning i fall då de får in ett dokument med skilsmässa beviljad ifrån utlandet. Det finns ett rättsfall där ett sådant dokument har godkänts i Sverige men eftersom bestämmelsen som det rättsfallet grundar sig på bedöms från fall till fall så så är det inte säkert att just kvinnans dokument skulle godkännas. (3kap. 7§ IÄL)
Vill kvinnan lämna in ett dokument med skilsmässa från Jordanien så ska hon göra det till Skatteverket. Mer information om det kan du läsa om här.
Sammanfattning och mitt råd
Jag rekommenderar att kvinnan skickar in en ansökan om skilsmässa här i Sverige eftersom det är oklart hur ett dokument från Jordanien värderas i domstolen i Sverige. Eftersom kvinnan har skyddad identitet så måste alla myndigheter vara försiktiga och pröva i varje enskilt fall om de kan lämna ut information om henne till någon annan part. I detta fall är det Tingsrätten som kommer göra prövningen och jag bedömer att de kommer behålla sekretessen gällande kvinnans adress och annan väsentlig information så maken eller hans släktingar inte kan hitta henne.
Ansökan om skilsmässa hittar ni här. Ett tips för att vara övertydlig i ansökan är att under "övrigt" skriva att kvinnan har skyddad identitet på grund av mannen. Detta gör att personen som tar emot ansökan direkt uppmärksammas på det oerhört viktiga här, vilket är att behålla vissa uppgifter om kvinnan hemliga.
Jag hoppas att du fick mer klarhet i frågan, annars är du välkommen att kontakta oss med en ny fråga!