Hur mycket ska föräldrar betala till ett barn som vill bo ensam?

2017-10-25 i Underhåll
FRÅGA
Hej!Vi har en son som är 18 år och som vill bo i egen lägenhet av olika anledningar. Han studerar andra året på gymnasiet. Min fråga: Vem ska betala hans hyra? Jag anser att jag och min exman ska dela på den. Hur mycket bör vi betala i underhåll till honom nu när han ska ha eget hushåll?Tacksam för svar.MVH
SVAR

Hej

Tack för att ni vänder er till Lawline!

Regler om underhållsskyldighet och underhållsbidrag återfinns i 7 kap. föräldrabalken se här.

Underhållsskyldigheten

Underhållsskyldigheten gäller fram till att barnet fyllt 18 år. Den gäller även fram till och med att barnet fyllt 21 år om han fortfarande studerar på gymnasiet. Ni ska bidra efter vad som är skäligt med hänsyn till er sons behov och er samlade ekonomiska förmåga (1 §). Det beror alltså helt på era ekonomiska förhållanden.

Beräkning av underhållsskyldigheten

Det finns inga tydliga riktlinjer eller regler i hur en beräkning av underhållsskyldigheten kan göras för ett barn som flyttat hemifrån men fortfarande studerar på gymnasiet. Ledning kan däremot tas från Försäkringskassans beräkningsverktyg av barns levnadskostnader, se här. En 18 årings levnadskostnader uppgår till ungefär 3200 kr enligt Försäkringskassan och Konsumentverkets underlag.

Boendekostnad

En ensamboende 18 åring har ju rimligtvis fler kostnader på grund av sin hyra än en som bor hemma. Frågan är emellertid om ni är tvungna att stå för hyran. Om ni går med på att stå för hyran så behöver ni bara lägga till levnadskostnaderna för att få ert svar. Det finns inga lagar eller bestämmelser som föreskriver att föräldrar har en skyldighet att stå för boendekostnader för ett barn som vill, men inte nödvändigtvis behöver bo ensam. Ni får utreda frågan om bistånd för hyran hemma utifrån vad ni anser är skäligt efter en rimlig avvägning mellan barnets behov och er samlade ekonomiska förmåga.

Hoppas ni fick svar på er fråga!

Bästa hälsningar

Ahmet Ercin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Underhåll (1089)
2021-09-08 Föräldrars underhållsskyldighet
2021-09-02 Underhållsskyldighet för omyndiga barn och dess egna barn
2021-08-31 Hur mycket ska man betala i underhåll till utflyttat barn?
2021-08-31 Hur förändras underhållsbidrag då barnet flyttar hemifrån? + Hur beräknas underhållsbidraget?

Alla besvarade frågor (95697)