Hur länge kan utbetalning på legat dröja?

2021-08-03 i Testamente
FRÅGA
HejEtt legat är tilldelat mig enligt testamente. Dödsfallet inträffade förra året. Vilken ränta kan jag begära och från vilken dag? Jag har sett uppgifter om att legat ska utbetalas inom fyra veckor, men också hittat uppgiften fyra månader. Vilket gäller?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det framgår av 22 kap 1 § ÄB att legatet ska utges så snart det kan ske. Om ett testamente anger ett konkret föremål eller ett belopp, vilket är ett legat, ska det som huvudregel verkställas och delas ut innan dödsboet skiftas mellan dödsbodelägarna. Det framgår även av 11 kap 2 § ÄB vilket anger att den som får ett legat ska få det "oskifto", vilket innebär att man ska få det innan arvsskiftet. Som regel ska legatet utgå innan dödsbodelägarna får sina andelar, vilket normalt resulterar i att legatarien inte behöver väntar en längre period, utan får ut sitt i första hand. Du som legatarie har rätt till räntan för dröjsmålet om det har gått mer än fyra månader under förutsättning att du har krävt legatet.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Maia Sadek
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2930)
2021-09-18 Vem kan bevittna mitt testamente?
2021-09-13 Kan arvsklasserna påverka möjligheten att skriva testamente utefter egna önskemål?
2021-09-09 Ex-sambons mor skrev testamente i Schweiz
2021-09-07 Hävande av samboavtal och testamente

Alla besvarade frågor (95746)