Hur länge finns en uppgift om villkorlig dom kvar i belastningsregistret?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Jag tolkar din fråga som att du undrar hur länge ett bokföringsbrott med påföljden villkorlig dom förenat med samhällstjänst kommer finnas kvar i ditt belastningsregister. Tillämplig lag för din fråga är främst lagen om belastningsregister (LBR).
Vad innebär ett belastningsregister?
I samband med att en person blir dömd för ett brott kommer brottet och dess påföljd föras in ett så kallat belastningsregister. Belastningsregistret innehåller bland annat domar, beslut, strafföreläggande och föreläggande av ordningsbot (3 § LBR).
Uppgifterna i ett belastningsregister gallras (dvs. tas bort) efter en viss tid. Hur lång tid en uppgift finns kvar i ens belastningsregister beror på vilken påföljd man har fått (17 § LBR) och därmed inte vilket brott man begått.
Efter hur lång tid gallras villkorlig dom/samhällstjänst?
Inledningsvis vill jag belysa att samhällstjänst inte är en självständig påföljd, utan kombineras alltid med antingen villkorlig dom eller skyddstillsyn. Både villkorlig dom och skyddstillsyn gallras 10 år efter domen eller beslutet (17 § 4p. a) LBR). Med undantag för om personen uppgiften avser var under 18 år vid tidpunkten för brottet (17 § 4p. b) LBR)
I ditt fall skriver du att du blev dömd till villkorlig dom, således ska denna uppgift finnas kvar i registret i 10 år efter domen, med förutsättningen att du var 18 år när brottet begicks.
Ett undantag som är värt att nämna är det i 18 § LBR. Undantaget säger att "om det före utgången av den tid som anges i 17 § har gjorts en ny anteckning som avser samma person, ska ingen av uppgifterna gallras så länge någon av dem ska finnas kvar i registret. Detta ska dock inte gälla om den nya anteckningen avser penningböter." Undantaget innebär att om det inom de 10 åren den villkorliga domen/samhällstjänsten finns i ditt register, förs in en ny uppgift om ett nytt brott, ska ingen av dessa gallras förrän en av dem gör det.
Med detta hoppas jag att du har fått svar på din fråga. Om du har fler frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta oss på Lawline igen.
Med vänlig hälsning,