Hur länge behöver man betala underhåll för barn?

2021-06-17 i Barnrätt
FRÅGA
Min dotter har slutat gymnasiet nu o väntar på besked att komma in på högskolan eller vad det heter. Besked om 1 månadSkall jag betala underhåll under tiden?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som du undrar hur länge en förälder är underhållsskyldig för sitt barn. Regler om föräldrars underhållsskyldighet finns i Föräldrabalken (RB)

Föräldrars underhållsskyldighet:

En förälders underhållsskyldighet upphör då barnet fyllt 18 år. Om barnet går i skolan efter denna tidpunkt är dock föräldrarna fortsatt underhållsskyldiga så länge skolgången pågår, men längst tills barnet fyller 21 år. Till skolgång räknas studier i grundskolan eller gymnasieskolan och annan jämförlig grundutbildning 7 kap. 1 § FB.

I ditt fall:

Är din dotter över 18 år behöver du inte fortsätta att betala underhåll för henne. Har hon inte fyllt 18 kvarstår din skyldighet att betala för underhållet.

Vänliga hälsningar,

Maja Elken
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Barnrätt (1743)
2021-07-22 Får personal ge minderåriga cigaretter?
2021-07-21 Byta för- och efternamn på barnet jag har ensam vårdnad om?
2021-07-15 Vad kan man göra om man befarar att ett barn far illa?
2021-07-14 Kan ens barn bestämma vart det vill bo?

Alla besvarade frågor (94160)