Hur lång spärrtid brukar man få?

2020-12-21 i Trafik och körkort
FRÅGA
Hej,Igår gjorde jag någonting riktigt dumt. Jag körde på en 40 väg. Det var ca 400 meter kvar tills det skulle bli 80 väg, så jag gasade på lite innan. Tyvärr stog polisen med laser och mätte hastigheten lite längre fram. Dom hade klockat mig i 90 km/t på en 40 väg.Dom omhändertog körkortet på plats. Nu till min fråga: Vad brukar i normalfallet detta ge för påföljder? Hur lång spärrtid brukar man få? Är förövrigt 25 år. Ej straffad sedan tidigare eller haft något problem med lagen. Kan även tillägga att jag jobbar på en bilverkstad, så körkortet behöver på jobbet.
SVAR

Hej och tack att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Polisen omhändertog ditt körkort på grund av fortkörning som är ett trafikbrott (5 kap. 7 § p. 2 körkortslagen). Polisen skickar inom 48 timmar ditt körkort och beslutet om omhändertagande till Transportstyrelsen. Polisens beslut kan inte överklagas, men Transportstyrelsen ska utreda om ditt körkort ska återkallas eller lämnas tillbaka till dig. Transportstyrelsen kommer att kontakta dig så att du får möjlighet lämna dina synpunkter i ett yttrande innan de tar ett beslut. I värsta fall kan Transportstyrelsen besluta om återkallelse av ditt körkort (5 kap. 3 § p. 4 körkortslagen).

Om ditt körkort återkallas bestämmer Transportstyrelsen en spärrtid på ditt körkort. Spärrtiden är den tid som ditt körkort ska vara återkallat. Tiden börjar gälla från den dag polisen omhändertog ditt körkort. Tiden anges i månader från 1 till 36 månader. Hur lång tid du blir utan körkort beror på trafikbrottet, ditt behov av körkort och hur du tidigare har uppträtt i trafiken. Praxis när man kör 41 – 50 km/h för fort på en väg där maxhastigheten är 40-120 km/h är att spärrtiden sätts till 3 månader. Eftersom du inte hade några anmärkningar tidigare vad gäller trafikbrott och att du behöver ditt körkort i arbete kommer detta påverka spärrtiden. Viktigt att du anger i ditt yttrande till Transportstyrelsen att du behöver körkort i ditt arbete.

Hoppas att du har fått svar på dina frågor! Om du har ytterligare frågor är du varmt välkommen att återkomma till oss på Lawline.

Med vänliga hälsningar,

Orysia Sich
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (877)
2021-04-19 Kan jag behålla min bil utlandsregistrerad trots hemvist i Sverige
2021-04-18 Vad händer om man kör 50 km/tim för fort på 70 sträcka?
2021-04-16 Spärrtid efter återkallelse av körkortet mot bakgrund av tidigare fortkörning
2021-04-15 Vart kan jag få tag på information om mitt körkort?

Alla besvarade frågor (91414)