Hur lång är prövotiden efter fängelse?

2017-04-13 i Påföljder
FRÅGA
Hallå, en liten fråga, jag har suttit inne på en klass 3 anstalt, aldrig varit dömd innan , prövotiden hur länge gäller den ? står i mina papper att 2017-09-18, men jag överklagade och fick bort allt med frivården osv den 4e april 2017, så är den helt borta nu ?
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Regler om påföljd och prövotid hittar du i Brottsbalken (BrB). Prövotiden beror på påföljd (fängelse och villkorlig frigivning, villkorlig dom, skyddstillsyn). Påföljder kan också kombineras med varandra, såsom skyddstillsyn med fängelse. Eftersom jag inte vet vilken påföljd du fick kommer jag att redogöra för de olika prövotiderna.

Om du dömdes till fängelse gäller prövotiden under din villkorliga frigivning. Prövotiden motsvarar den strafftid som återstod vid din frigivning (1/3 av ditt tidsbestämda straff). Prövotiden är dock alltid minst 1 år, se 26:10 BrB. Du har prövotid även om du inte står under övervakning (vilket jag antar är det du menar med Frivården). För alla villkorligt frigivna gäller krav på skötsamhet, skyldighet att på kallelse infinna sig hos Kriminalvården och att efter förmåga betala skadestånd.

Om du istället dömdes till skyddstillsyn med kombination med fängelse gäller följande. Vid skyddstillsyn är övervakning under viss tid obligatorisk (vanligen 1 år), se 28:5 BrB. Prövotiden vid skyddstillsyn är 3 år från dagen påföljden börjar verkställas, 28:4 BrB. Under prövotiden har du samma skyldigheter som angivits ovan om villkorlig frigivning.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Hanna Lindsten
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Påföljder (1549)
2021-07-23 Straffet för olovlig körning vid återfall
2021-07-22 Hur lång tid måste gå mellan brotten för att det inte kan bli aktuellt med straffskärpning på grund av återfall?
2021-07-22 Vad är det längsta straffet för en 15-åring?
2021-07-21 Vad är mängdrabatt vid straff?

Alla besvarade frågor (94159)