Hur kan jag säkerställa att pengarna går till min sambo efter min bortgång?

2021-05-30 i Testamente
FRÅGA
Hej.Jag har en mindre summa pengar (på bankonto) som jag fått som av min sambo för att jag ska klara det akut nödvändiga om han skulle gå bort. Saken är att jag vill att de pengarna, som han givit mig, ska gå tillbaka till min min sambo om jag avlider före honom och inte till mina barn. Hur löser jag det?Kan jag helt enkelt skriva ett gåvobrev till hans förmån?Med vänliga hälsningar
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Hur kan jag säkerställa att min sambo ärver efter min bortgång?

Dina barn har dock alltid en rätt att få ut en del av arvet ( 3 kap 9 § ärvdabalken). De har rätt till halva sin laglott (det som de hade fått utan ett testamente) (7 kap 1 § ärvdabalken). Det som är kvar av din egendom utöver denna del som barnen har rätt att ärva, kan du testamentera bort till din sambo.

Om du därmed vill att din sambo ska ärva dessa pengar som du fått av din sambo så ska du upprätta ett giltigt testamente (10 kap 1 § ärvdabalken). Ett testamente ska vara skriftligt och undertecknas av dig som upprättat testamentet. Detta ska bevittnas av två personer. Tänk på att din sambo inte kan vara vittne till undertecknandet av testamentet, då han kommer att räknas som arvstagare.

Sammanfattningsvis

Du kan alltså säkerställa att din sambo ärver pengarna, och inte dina barn. Kravet är dock att barnen fått den del som de har laglig rätt till, det vill säga hälften av det arv som hade tillfallit dem om inget testamente hade funnits. Har du ex 2 barn och 100 000 kronor kvar efter din bortgång, så har barnen utan testamente rätt till 50 000 kronor var, och därmed ska de få ut 25 000 kronor var. Det som är kvar (50 000 kronor) har du rätt att testamentera bort till din sambo.

Jag rekommenderar dig att ta kontakt med vår juristbyrå här eller ringa oss för att få mer information i ärendet. Det kan finnas många faktorer som spelar roll i en sådan situation, och jag kan endast utgå ifrån det som du har angivit i frågan.

Kontaktuppgifter till vår telefonkontakt:

Telefon: 08-533 300 04

Öppettider: Mån-fre kl. 10.00−16.00

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Amila Zahirovic
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2860)
2021-06-17 Kan man testamentera enskild egendom i flera led?
2021-06-15 Kan man testamentera en bostadsrätt med full äganderätt?
2021-06-15 Måste ett syskon godkänna testamente?
2021-06-15 Hur kan vi dela vår pappas tillgångar som han vill?

Alla besvarade frågor (93215)