Hur gör man om lånetagaren inte betalar tillbaka pengar?
Hej, jag har ett fall där jag har en som har lånat pengar av mig o inte betalat tillbaka de. Jag har även ett kontrakt skrivet där de står att pengarna ska vara insatta och signatur. Hur mycket väger detta kontrakt? De står att han ska betala mig under ett visst datum nu har de datumet passerat ich tyvärr så har inga pengar kommit. Jag är trött på hans sätt o va då han inte verkar bry sig. De står i kontraktet att jag får anmäla honom. Men vinner man något på det? De handlar om 30k mycket pengar. Hur gör man en anmälan? Jag behöver verkligen hjälp.
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Jag föreslår att du inledningsvis använder dig av den summariska processen med anledning av bakgrunden till ditt fall. Detta innebär helt enkelt att du vänder dig till kronofogdemyndigheten (KFM) och begär att de riktar ett betalningsföreläggande gentemot lånetagaren. Att rikta ett betalningsföreläggande med hjälp av KFM kostar i skrivande stund endast 300 kr.
Skälet till varför jag föreslår just detta förfarandesätt är för att det genom avtalet klart framgår vilka skyldigheter som lånetagaren har respektive vilka rättigheter du som lånegivare har. En summarisk process fungerar i praktiken endast om båda parter är eniga om avtalsvillkoren, och har som syfte att "skrämma" lånetagaren i ditt fall att betala, med den alternativa följden att ärendet kan tas till domstol. Detta förfarandesätt är ett effektivt sätt att snabba på din motpart att prestera på det sätt ni kommit överens om.
Hur den summariska processen går till:
Reglerna om betalningsföreläggande finns i lag (1991:852) om betalningsföreläggande för fordringar i arbetstvister (BfL).
I 2 § BfL framgår det att betalningsföreläggande får användas på alla typer av betalningskravI 11 § BfL framgår också ett förfallokrav vilket innebär att din fodring måste vara förfallen för att betalningsföreläggande ska bli aktuellt (vilket den är)I 31 § BfL står det att om svaranden bestrider ett betalningsföreläggande skall detta ske skriftligenBestrids anspråket skall sökanden meddelas omgående enligt 33 § BfL varpå lånetagaren antingen kan låta anspråket förfalla, eller ta det vidare till tingsrätten enligt 33 § BfL.Begärs överlämnande till tingsrätten skall detta göras enligt 36 § BfL, annars skall målet avskrivas enligt 37 § BfL.Processen fortsätter sedan som ett vanligt tvistemål i tingsrätten, dvs. med förberedelse och huvudförhandling. Ansökan om betalningsföreläggande skall anses som stämningsansökan enligt 60 § BfL.Som du ser kan en summarisk process leda till ett vanligt tvistemål om långetagaren i ditt fall inte godkänner betalningsföreläggandet. Att något sådant skulle ske är vanligtvis rätt otroligt med anledning av er överenskommelse. Du har dock genom hela processen valet att avskriva hela ärendet i stället för att låta det gå till domstol (du har alltså lite makt över hur det hela ska utspela sig).
Om du har ytterligare frågor är du varmt välkommen att kontakta våra jurister på Lawline.
Vänliga hälsningar,