Hur gör jag för att min sambo ska ärva vår gemensamma egendom?

2017-06-30 i Testamente
FRÅGA
Vi är ett sambo par som har varsina tre vuxna barn. Vi har gemensamt köpt ett sommartorp som vi håller på att renovera.Min fråga hur skriver vi om en av oss dör så vill vi att den andra ska få ha kvar torpet och inte dela med den andres barn.MVHCatarina
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Då sambos inte ärver varandra behöver ni upprätta ett testamente för att kringgå den legala arvsordningen. I testamentet anger ni att det är er yttersta vilja att den som överlever den andre ska erhålla dennes del i sommartorpet.

När ni upprättar testamentet så bör ni tänka på att testamentet måste vara påskrivet av er båda och era påskrifter måste bevittnas av två vittnen som även skriver under med sina namn. Detta framgår av 10 kap 1 § Ärvdabalken (ÄB). Det är även av vikt att ni har i åtanke att vem som helst inte kan vara vittne. Vem som inte får vara vittne framgår i 10 kap 4 § ÄB.

Ni bör även vara medvetna att om övriga arvet efter någon av er inte räcker till för att täcka laglotterna till dennes barn så kommer den delen som saknas för att täcka laglotterna att tas från sommartorpet.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Återkom gärna om du har några vidare funderingar.

Louise Kjellberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2900)
2021-08-03 Hur länge kan utbetalning på legat dröja?
2021-08-02 Kan ett testamente göra föräldrar och syskon arvlösa?
2021-07-31 Hur upprätta testamente så att min sambo och sambos barn ärver mig?
2021-07-30 Formkrav testamente

Alla besvarade frågor (94603)