Hur fördelas arvet mellan levande syskon och syskonbarn?

2020-09-04 i Arvsordning
FRÅGA
Har precis fått reda på att min farbror har gått bort. Han har en sambo sedan 45 år men inga barn. Däremot har han en bror i livet kvar.Är det brodern som ärver honom eller jag som brorsdotter till hans andra numera avlidne bror?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Som jag tolkar din fråga var din farbror ogift, utan barn samt hade två syskon, en levande bror och en bror som avlidit. De bestämmelser som reglerar den här situationen finns i ärvdabalken (ÄB).

I första hand är det barn till den avlidne som ärver, men eftersom din farbror inte hade några barn får vi gå vidare till nästa regel (2 kap. 1 § ÄB). Näst på tur kommer den avlidnes föräldrar. Det innebär att om båda din farbrors föräldrar lever vid hans bortgång så kommer de ärva honom (2 kap. 2 § 2 stycket ÄB). Skulle det däremot vara så att en eller av föräldrarna avlidit så kommer din farbrors syskon att ärva den förälderns del. Är båda föräldrarna avlidna kommer din farbrors syskon dela på hela arvet (2 kap. 2 § 2 stycket ÄB). Eftersom din pappa inte längre lever så ärver du hans del istället. Detta innebär alltså att om en eller båda din farbrors föräldrar är avlidna kommer du och din andra farbror dela arvet lika mellan er.

Hoppas du fick svar på din fråga! Om du har fler funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss på Lawline på nytt!

Vänliga hälsningar,

Ida Tylhammar
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1547)
2021-01-14 Vem är en "aster"?
2021-01-14 Om min pappas senaste fru har arvsrätt efter min faster?
2021-01-10 Ärver min svägerska efter mig?
2021-01-06 Vem ärver mina morbröder?

Alla besvarade frågor (88087)