Hur fördelas arv efter halvmoster när mosterns helsyskonbarn är vid liv?

2017-06-16 i Arvsordning
FRÅGA
2 kap 2 § st 1Hej. Har en moster som gått bort. Hon har inga barn och inga syskon,bägge hennes syskon är döda.vår moster är halvsyskon till min mamma som är död, mostern hade även en bror som är död,bodern var helsyskon med mostern. Bodern har en son. Hur ärver man då?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om arvsordning finns i 2 kap ärvdabalken. I första hand är det den avlidnes bröstarvingar (släktingar i rakt nedåtstigande led) som ärver (2 kap 1 §). I andra hand, (när det inte finns några bröstarvingar) ska arvet fördelas lika mellan avlidnes föräldrar, dvs mellan din mosters mamma och pappa (2 kap 2 § st 1). Det framgår inte av din beskrivning, men med utgångspunkt att din mosters föräldrar har gått bort ska arvet gå till din mosters syskon.

Hel- och halvsyskon delar på det arv som skulle tilllkommit deras gemensamma förälder (2 kap 2 § st 3). Din mamma i egenskap av halvsyskon och din mosters bror i egenskap av helsyskon skulle därför ha delat på hälften av arvet (den gemensamma förälderns andel) om de levt vid din mosters bortfall. Eftersom de avlidit träder du in i din mammas ställe och broderns son in i broderns ställe. Det är alltså du och broderns son som ska dela på hälften av arvet efter mostern (dvs 25 % var).

Det återstår därmed 50 % av arvet. Denna hälft kommer tillfalla helbroderns son (förutsatt att båda av mosterns föräldrar avlidit). Detta beror på sonen träder in i helbroderns ställe, som i tidigare led trätt in i den avlidne förälderns ställe (den förälder som inte är gemensam för din mamma och din moster).

Sammanfattningsvis innebär det ovanstående att du får 25 % av arvet medan broderns son får 75 % av arvet. Observera att detta gäller under förutsättning att det inte skrivits något testamente.

Hoppas du fick svar på din fråga! Behöver du mer hjälp kan du ringa oss på 08-533 300 04.

Hälsningar,

Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1693)
2021-11-30 Om jag och min mamma avlider samtidigt, kommer min man ärva hennes tillgångar?
2021-11-26 Får gemensamma barn ut mindre i arv än särkullbarn?
2021-11-21 Vem ärver när det inte finns bröstarvingar?
2021-11-20 Vad ärver halvsyskon?

Alla besvarade frågor (97581)