Hur fördelar jag mitt arv som jag vill?

2021-02-07 i Testamente
FRÅGA
Jag tänker mig att 1. min dotter direkt ska ärva 50 % som enskild egendom. 2. att min sambo ska kunna disponera upp till 30 % av mitt arv för att köpa en bostad.Hur gör jag för att detta arv till min sambo senare ska bli ett efterarv som fördelas på mina barnbarn som enskild egendom? Med vänlig hälsning
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vad är frågan?

Jag uppfattar det som att du undrar hur du ska göra för att arvet efter dig ska fördelas precis som du vill. Regler om arv finns i ärvdabalken (ÄB).

Arvet

Allt som du vill göra med ditt arv är möjligt att uppnå genom att du skriver ett testamente. Genom ett testamente kan du ange hur mycket du vill att de olika personerna ska ha, bestämma att arvet ska ges som enskild egendom till din dotter och även bestämma att dina barnbarn ska ärva efter din sambo och då som enskild egendom.

För att ett testamente ska bli giltigt måste en del formkrav vara uppfyllda. Till exempel måste testamentet vara skriftligt och bevittnat av två vittnen. Du måste även skriva under testamentet alternativt kännas vid din underskrift när båda vittnena är närvarande. Vittnena ska också skriva under testamentet med sina namn. (10 kap. 1 § ÄB).

Vidare hjälp

Jag rekommenderar att du tar kontakt med vår juristbyrå för att få vidare hjälp kring hur du bäst skriver ditt testamente. Eftersom det är en så viktig handling tror jag att det kan vara bra få vidare hjälp kring hur du bäst formulerar dig och även hur du ser till att alla formkrav bli uppfyllda.

Du kan boka en tid med vår juristbyrå här eller ringa oss för att få mer information.

Kontaktuppgifter till vår telefonkontakt:

Telefon: 08-533 300 04

Öppettider: Mån-fre kl. 10.00-16.00

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Hanna Rosenqvist
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2952)
2021-10-22 Hur mycket kan vi testamentera bort?
2021-10-18 Vem ärver när testamentstagarna avlidit?
2021-10-18 Vittnens närvaro vid upprättande av testamente
2021-10-16 Måste man vara myndig för att vara med i ett testamente?

Alla besvarade frågor (96482)