FrågaFAMILJERÄTTUnderhåll31/07/2018

Hur får jag pappan att betala underhåll?

Hej!

Jag och min fd man skiljer oss nyligen. Vi har en gemensam son som bor hos mig heltid. Min fd man har ingen möjlighet att ha sonen boendet hos honom pga hans dåliga ekonomi och trångt boendet.

Problemet ligger i att han vill inte dela den ekonomiska delen av vår son. Vi har kommit överens om att t ex dela kostnaderna på sonens mobil telefon mm, men när det är dags att betala krånglar han till och gör det svårt för mig att fa de pengarna som vi har kommit överens med. Det samma andra saker som sonen behöver. Kan jag göra nånting åt situationen?

Mvh

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Allmänt om underhåll

Det finns två sätt att gå till väga för att din f.d. man ska betala underhåll för er son, vilket han är skyldig enligt lag (7 kap. 1 § föräldrabalken). Underhållet bestäms utifrån föräldrarnas samlade förmåga.

En förälder skall fullgöra sin underhållsskyldighet genom att betala underhållsbidrag till barnet, om föräldern inte har vårdnaden om barnet och inte heller varaktigt bor tillsammans med barnet, eller har vårdnaden om barnet gemensamt med den andra föräldern men barnet varaktigt bor tillsammans med endast den andra föräldern. (7 kap. 2 § föräldrabalken.) Din f.d. man är enligt ovanstående skyldig att betala underhåll för er son trots att han inte bor hos sin pappa. Underhållet bestäms genom avtal eller dom.

Avtal

Du och din f.d. man kan skriva ett avtal på hur mycket han ska betala varje månad. Utifrån vad du har berättat har ni redan har kommit överens om vad han ska stå för, men det är alltid bäst att ha ett skriftligt avtal ur bevissynpunkt. Ett muntligt avtal är dock också giltigt och ska hållas. (Framgår av principen "pacta sunt servanda" vilket betyder att avtal ska hållas.)

Dom

Du kan även vända dig till tingsrätten som kan besluta om hur mycket din man är skyldig att betala till dig för underhåll av sonen. Om du vänder dig till tingsrätten med en begäran om fastställande av underhåll kan biloppet bli höre än vad ni tidigare har bestämt. Påpeka det för din f.d. man så kanske han blir mer betalningsvillig.

Om du vill få ett beslut från tingsrätten vänder dig du till tingsrätten i din kommun som även kan ge dig mer information om hur du ska gå till väga.

Om du skulle ha några fler frågor är du välkommen att höra av dig till Lawline igen!

Vänligen

Greta ApelmanRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Underhåll? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000