Hur får jag ett nytt körkort efter rattfylla?

2021-02-10 i Trafik och körkort
FRÅGA
Blev av med mitt körkort pga grov rattfylla för 10 år sedan. Vad gäller för att ta om det?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Efter att ett körkort har återkallats (5 kap. 3 § körkortslagen) inträder en spärrtid och under denna spärrtid får inget nytt körkort utfärdas. Den maximala spärrtiden är 3 år (6 § körkortslagen) Eftersom det har gått 10 år sedan ditt körkort återkallas har alltså denna spärrtid gått ut.

Om spärrtiden efter återkallelsen av ditt körkort var längre än 12 månader måste du göra ett nytt körkortsprov, det vill säga ett kunskapsprov och ett körprov, för att kunna få ett nytt körkort. För att kunna göra ett körkortsprov måste du dessutom ansöka om körkortstillstånd och genomföra en riskutbildning. (3 kap.14 § körkortslagen). Du måste ha ett körkortstillstånd om du ska övningsköra (4 kap. 1 § körkortslagen).

Har tiden för körkortets ogiltighet efter återkallelse (alltså spärrtiden) bestämts till högst ett år får ett nytt körkort utan ytterligare prövning utfärdas efter en ansökan hos transportstyrelsen (3 kap.14 § körkortslagen). Om spärrtiden var högst 12 månader behöver du alltså inte ta ett nytt körkortsprov utan det räcker med en ansökan om ett nytt körkort.

Eftersom du fick ditt körkort återkallat på grund av grovt rattfylleri var antagligen din spärrtid längre än 12 månader (enligt trafikverkets hemsida brukar spärrtiden för grovt rattfylleri vara cirka 2 år). Detta är dock inte säkert och jag rekommenderar därför att du kontrollerar vilken spärrtid du hade eftersom det får betydelse för hur du ska gå tillväga för att få ett nytt körkort (se ovan).

Du kan ansöka om ett körkortstillstånd hos transportstyrelsen, för mer info om hur du kan göra en ansökan klicka här.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Om det är något mer du undrar över är du varmt välkommen att ställa en ny fråga!

Med vänliga hälsningar,

Elin Andrén
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (960)
2021-10-20 När kan jag börja övningsköra efter indraget körkort?
2021-10-06 Ska jag sakta in om omkörande fordon färdas långsamt?
2021-10-03 Parkering under 24h med husbil
2021-09-30 Vad är straffet för grovt sjöfylleri?

Alla besvarade frågor (96471)