Hur drabbas ägaren till en bil som fotograferas för fortkörning när någon annan kör bilen?

2019-09-19 i Trafik och körkort
FRÅGA
Jag blev fotad i augusti av en fartkamera i min dotters bil, nu fick hon ett brev från polisen där hon uppmanas att uppge föraren.Vad händer om hon inte vill eller kan det.Blir hon betalningsskyldig?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Hur drabbas ägaren till en bil som fotograferas för fortkörning när någon annan kör bilen?

Det är polisen som ansvarar för att utreda fortkörning som registreras av fartkameror. Vid fortkörningsböter är det endast bilens förare som kan bötfällas, vilket innebär att ägaren endast kan bötfällas om denne själv kör bilen vid tillfället för fortkörningen. Om polisen under sin utredning inte lyckas identifiera föraren, skickas en förfrågan till fordonets ägare om vem som har kört fordonet vid tillfället för fortkörningen. Det finns då inte något krav på att bilens ägare måste uppge vem det är som har kört bilen, och det kan då bli svårt för polisen att komma vidare i sin utredning.

Sammanfattningsvis kommer din dotter som ägare till bilen inte att kunna straffas för att du har kört för fort med hennes bil, och hon har inte heller någon skyldighet att uppge vem det är som har kört vid tillfället. Hon blir inte betalningsskyldig.

Syftet med fartkameror

Samtidigt bör det sägas att det kan vara väldigt viktigt att göra rätt för sig, med tanke på vilka konsekvenserna skulle kunna bli om alla började köra över hastighetsbegränsningarna bara för att de tror att de skulle kunna komma undan fortkörningsböter. Det är inte bara föraren av bilen som kan påverkas av sitt beteende i trafiken och på sträckor med fartkameror beräknas antalet dödsolyckor minska med 20-30 %. Detta samt vidare syfte och statisk för fartkameror, hittar du på Trafikverkets hemsida.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Felicia Fredin
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (740)
2020-06-30 Kan jag övningsköra med en handledare som ännu inte blivit godkänt för att köra med mig?
2020-06-30 Vad händer om man inte betalat fortkörningsböter?
2020-06-30 Kört bil med ogiltigt körkort - vad händer?
2020-06-29 Återkallelse av körkort

Alla besvarade frågor (81795)