Har min fars adopterade barn lika arvsrätt efter mig som mina biologiska syskon och kan de kräva någon laglott?

2017-11-16 i Arvsordning
FRÅGA
Jag har två biologiska syskon samt skilda föräldrar. Min far är omgift och adopterade nyligen sin nya frus vuxna barn som vi inte känner särskilt väl. Vi har förstått att de adopterade styvsyskonen nu har lika stor arvsrätt efter vår far som vi har men vad händer i framtiden när våra föräldrar har dött och t.ex. jag dör och varken barn eller testamente finns? Har de adopterade syskonen då lika stor arvsrätt efter mig som mina biologiska syskon har? Och även om testamente finns - har de rätt till någon laglott?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Precis som du skriver så har de adopterade styvsyskonen lika stor arvsrätt som er då din far går bort. Adopterade barn likställs enligt lagen med biologiska barn (4 kap 8 § FB).

Om exempelvis du skulle gå bort och inte ha några barn eller testamente kommer dina föräldrar att ärva dig (2 kap 2 § 1 och 2 st ÄB). Hälften av din kvarlåtenskap går då till din far och den andra hälften till din mor. Om någon eller bägge av dina föräldrar skulle ha gått bort vid detta tillfälle går deras halva vidare till deras barn, det vill säga dina syskon. Detta innebär att din fars halva av arvet kommer att gå vidare "ner" till hans barn och då även hans adopterade barn, som ju likställs med hans biologiska. Här går man alltså inte på just DIN relation till dessa styvsyskon utan snarare att din pappa helt enkelt har fått ett arv som istället ska fördelas mellan hans barn.

Detta innebär på ett sätt att dina adopterade syskon har lika stor arvsrätt efter dig som dina biologiska syskon. Dina adopterade syskon kommer dock aldrig att ärva lika mycket som dina biologiska. Eftersom hälften av arvet går till din mamma och hennes barn så kommer dina biologiska syskon att ärva efter både henne OCH din pappa. Dina adopterade syskon kommer ju bara få ärva efter din far.

Ifall du skulle vilja ändra på denna arvsordning på något sätt kan du alltid skriva ett testamente där du fördelar din kvarlåtenskap som du önskar. De enda som alltid har rätt att ärva är den avlidnes barn. Dessa har alltid rätt till en så kallad laglott, oavsett vad som står i ett eventuellt testamente. Ens andra arvingar (exempelvis föräldrar, syskon eller föräldrars syskon) har inte en absolut rätt att ärva, de får endast ärva om det inte skulle finnas något testamente. I relation till dessa gäller ett testamente alltid i första hand och egendomen ska fördelas helt i enlighet med detta. Varken din adopterade eller biologiska syskon har alltså rätt till någon laglott. Därför skulle du kunna ska skriva ett testamente där endast dina biologiska syskon får ärva dig, om du så önskar.

Behöver du hjälp med upprättande av testamente rekommenderar jag att du bokar tid hos en av våra jurister. Du kan boka tid direkt på http://lawline.se/boka.

Hoppas att du känner att du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Hedvig Johansson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1696)
2021-12-08 Hur fördelas arvet om någon går bort före arvlåtare?
2021-12-02 Vem ärver när det endast finns särkullbarn?
2021-12-01 Tar änkeman över arvslott?
2021-11-30 Om jag och min mamma avlider samtidigt, kommer min man ärva hennes tillgångar?

Alla besvarade frågor (97723)