Har makar försörjningsskyldighet gentemot varandra under betänketiden?

2017-10-08 i Äktenskapsskillnad
FRÅGA
Hej. Har jag någon rätt till försörjningshjälp från min make under betänketiden och hur söker jag i så fall det. Vi har varit gifta i 16 år och jag har ingen inkomst alls nu eftersom Försäkringskassan beslutat dra in min sjukpenning. Min man har givit mig lite pengar som han säger att han drar av på kommande pengar efter bodelningen. Vi har egen villa. Med vänlig hälsning
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Din make är försörjningsskyldig även under betänktetiden

Ni som makar är försörjningsskyldiga gentemot varandra, dvs var och en av er ska utifrån sin förmåga bidra till hushållet. Detta gäller så länge ni är gifta. Ert äktenskap upplöses inte förrän er skilsmässa går igenom, vilket innebär att försörjningsskyldigheten även gäller under betänketiden. Din make ska alltså fortfarande bidra med pengar om du inte har tillräckligt för dina personliga behov och för de utgifter du står för, det är inget du behöver ansöka om. De pengar han gett dig bör alltså ingå i hans skyldighet att försörja dig, de borde därför inte kunna dras av efter bodelningen. (6 kap 1-3 och 7 §§ samt 1 kap 5 § äktenskapsbalken, här)

Underhåll efter skilsmässan

Observera att du även kan ha rätt till underhåll från honom under en övergångsperiod efter det att äktenskapet upplöst. Rätten till detta och beloppet beslutas av domstolen. (6 kap 7 § äktenskapsbalken)

Hoppas du har fått svar på din fråga! Du är varmt välkommen att kommentera här nedan om något känns oklart. Behöver du mer kvalificerad hjälp i frågor kring er skilsmässa får du gärna kontakta Lawline Juristbyrå, här.

Med vänliga hälsningar,

Johanna Bergvall
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskapsskillnad (1069)
2021-07-26 Kan min man jämka en kontantinsats på vår lägenhet vid en bodelning?
2021-07-21 Vid vilken tidpunkt avgörs egendomsförhållandena?
2021-07-20 Vad händer med den ena makens skulder vid en skilsmässa?
2021-07-19 Kan min makes skuld drabba mig under betänketiden?

Alla besvarade frågor (94228)