Har halvsyster rätt till arv från sin icke-biologiska pappa?

2017-08-04 i Arvsordning
FRÅGA
Min fru har en halvsyster men detta har aldrig varit officiellt trots att dom flesta har vetat om det även min frus biologiska pappa. Hennes halvsysters biologiska pappa dog 1987 då hon också ärvde hälften av hans tillgångar tillsammans med hennes halvbror. Om detta var genom testamente vet jag inte. Min frus biologiska far har alltså officiellt 2 st biologiska döttrar. Deras gemensamma mamma dog för 5 år sedan. Min frus pappa lever fortfarande och jag undrar om min frus halvsyster har full arvsrätt efter honom den dagen han går bort.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar det som att din frus pappa även står som pappa till hennes halvsyster, men jag går även igenom vad som gäller om så inte är fallet ifall jag uppfattat dig fel.

Registrerad som far

Om din frus pappa även är skriven som far till halvsystern anses han juridiskt sett vara pappa även fast han inte är den biologiska fadern. Den legala arvsordningen baseras visserligen på blodsband, men olika former av juridiskt föräldraskap jämställs med detta. Halvsystern skulle alltså i sådant fall ha samma rätt att ärva honom den dag han går bort som din fru. (2 kap 1 § ärvdabalken)

EJ registrerad som far

Skulle din frus pappa inte stå som far till halvsystern finns det varken något blodsband eller något juridiskt föräldraskap som ger rätt till arv. Halvsystern har då inte arvsrätt efter hans bortgång. För att hon ska kunna ärva krävs ett testamente där din frus pappa förordnar viss egendom till halvsystern.

Hoppas du har fått svar på din fråga, annars är du varmt välkommen att återkomma i kommentarsfältet nedan!

Med vänliga hälsningar,

Johanna Bergvall
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1638)
2021-07-28 Min son har avlidit, vem ärver honom?
2021-07-28 Den legala arvsrätten.
2021-07-21 Vilka har rätt till arv efter en ogift person?
2021-07-20 Hur fördelas arvet mellan bröstarvingar?

Alla besvarade frågor (94351)