Har halvsyskon arvsrätt?

2020-03-17 i Arvsordning
FRÅGA
Hej, en kvinna har avlidit och efterlämnar en sambo och biologisk mor. Den avlidna kvinnan hade ett halvsyskon som modern fick med en annan man, före den avlidna kvinnans födsel.Är halvsystern arvsberättigad?Med vänlig hälsning
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Eftersom din fråga handlar om arvsrätt blir ärvdabalken (ÄB) tillämplig.

Är halvsystern arsvberättigad?

I mitt svar kommer jag utgå ifrån att de närmaste släktingarna till kvinnan är hennes mamma och halvsyster. Jag utgår också ifrån att det inte finns något testamente.

I första hand ärver ens barn eller barnbarn. I andra hand ärver föräldrar och om föräldrarna är döda ärver ens syskon. Halvsyskon ärver ifall den avlidnes och halvsyskonets gemensamma förälder inte lever, se 2 kap. 2 § ÄB. Halvsyskon har alltså enbart arvsrätt om den avlidne saknar barn eller barnbarn och halvsyskonet och den avlidnes gemensamme föräldrar inte lever.

Eftersom kvinnan och halvsysterns gemensamma mamma är vid livet så ärver hon allt. Därmed saknar halvsystern arvsrätt efter kvinnan.

Hoppas du fått svar på din fråga! Skulle du ha ytterligare frågor är du välkommen att höra av dig till mig på axel.bellander@lawline.se.

Vänliga hälsningar

Axel Bellander
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1470)
2020-09-17 Ärver syskonen eller barnbarnen?
2020-09-17 Vem har arvsrätt när en bröstarvinge har avlidit före sin förälder?
2020-09-16 Vem ärver om testamente saknas?
2020-09-13 Fråga om laglott och arvsordning

Alla besvarade frågor (84217)