Hamnar man i belastningsregistret när socialtjänsten får information från polisen om misstanke om brott?

2017-06-02 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Hej!Min son som har En Diagnos inom Autismspektra, han är 15 år, gick in i sin gamla skola tillsammans med tre kompisar vid 20:30 tiden där entré dörren var öppen och ljuset tänt. Pojkarna blev naturligtvis nyfikna och gick in. En av de s.k kompisarna gick in i lokalerna och hämtade en laptop och lade den i händerna på William som han heter och sökte vidare. Min son undrade vad han sysslade med lade ner laptopen och gick därifrån mot hemmet med en annan kompis som har svårt att gå. Tydligen har ett tyst larm gått fastän dörren var öppen och ljuset tänt. En väktarbil fick syn på de två och prejade pojkarna strax utanför skolan och höll fast dom till polis kom. De andra två pojkarna som var de drivande kom undan. Naturligtvis hade grabbarna inget stöldgods med sig eftersom de inte tagit något. Förundersökningen om s.k olovligt intrång lades ner. men däremot har socialtjänsten fått en orosanmälan från Polisen att William är misstänkt för stöld?! Vår son har ALDRIG varit inblandad i något liknande tidigare och jag undrar hur man kan bli misstänkt för något när man vid gripandet varit helt "ren" och inte fysiskt avlägsnat något skolan? Kommer han att få någon prick i brottsregistret ?
SVAR

Hej, och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga.

Eftersom förundersökningen för olaga intrång är nedlagd kommer din son inte bli dömd för det om inte polisen öppnar utredningen igen. Det är dock lite oklart om polisen har inlett någon förundersökning rörande stöld eftersom det är stöld som angivits i anmälan till socialtjänsten. Eftersom killarna inte tagit med sig något från skolan så kommer ingen av dem kunna bli dömd för stöld, det jag tycker det låter som är möjligen försök till stöld.

Utan att veta mer så gissar jag att man grundar en misstanke på att din son befunnit sig nära brottsplatsen, och det bedömer jag som ganska svaga bevis för att döma någon i en domstol. Däremot så får socialtjänsten alltid information när en ungdom misstänks för brott. Det betyder dock inget mer än att socialtjänsten kommer utreda om din son är i behov av stöd från dem eller liknande.

För att hamna i belastningsregistret måste man dömas för ett brott i en domstol eller gå med på ett strafföreläggande, osv (se 3 § i lag om belastningsregister). Förutsatt att polisen inte utreder stöld/försök till stöld så kommer inget mer hända från polisens sida.

Hoppas du har fått svar på din fråga!

Vänliga hälsningar,

Rebecca Axelsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2661)
2021-09-13 Om en lagstiftning hinner upphävas mellan den tiden brottet begicks till det att rättegång hålls, kan man ändå bli dömd?
2021-08-31 Kan en avvikelse från en säkerhetsföreskrift vara brottsligt?
2021-08-31 Vad innebär utom rimligt tvivel?
2021-08-30 Barnpornografi - video

Alla besvarade frågor (95739)