Giltighet av testamente

2017-10-25 i Testamente
FRÅGA
hej min gammelfaster har gott bort så ja jag och min faster ärver finns inga barn hon skrev testamente vilka var cancerfonden och en väninna det finns väldigt mycket frågetecken bla har jag kollat upp via vården visar sig att hon har en stämplad demens gjord innan innan testamentet skrevs är det lönt att gå vidare och bestrida testamentet
SVAR

Hej, tack för att du vände dig till Lawline med din fråga!

Gällande dina frågor så finns svaret reglerat i ärvdabalken.

I svensk rätt så finns det en speciell arvsordning och olika arvsklasser. I den första arvklassen så finns bröstarvingar, alltså barn. Finns inga bröstarvingar så kommer föräldrar till den avlidne och syskon att ärva. Finns det inga i den andra arvsklassen så kommer istället tredje arvsklassen att träda in och ta över arvet. (Vilka som räknas till första arvsklassen stadgas i 2 kap. 1 §, andra arvklassen i 2 kap. 2 § och tredje arvklassen 2 kap. 3 § ärvdabalken).

I ert fall så har dock er gammelfaster valt att göra ett testamente där hon testamenterar sitt arv till cancerfonden och en väninna. Det är i grunden helt okej att välja att göra så. Dock om personen som är avliden uppförde ett testamente när hon ej var kapabel att göra så, eftersom ni skriver att hon hade stämplad demens vid tillfället testamentet uppfördes, så finns det möjligheter för er att ogiltigförklara testamentet.

För att ogiltigförklara testamentet så måste ni väcka en klandertalan. En klandertalan ska väckas senast 6 månader efter att testamentet är delgivet till arvingen. För att ett testamente ska vara ogiltigt måste ni dock kunna bevisa att någon har utnyttjat er gammelfasters beroendeställning och fått henne att upprätta testamentet eller att hon var under en psykisk störning. Annars kommer testamentet att vara giltigt och ni kan tyvärr inte påverka att hennes arv går till de parter som finns i testamentet.

Om ni är mer intresserade så se i 2 kap. 1-3 §§, samt 14 kap. 5 § och 13 kap. 2-3 §§ ärvdabalken.

Hoppas ni fick svar på er fråga!

Vänligen,

Julia Gustafsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2930)
2021-09-18 Vem kan bevittna mitt testamente?
2021-09-13 Kan arvsklasserna påverka möjligheten att skriva testamente utefter egna önskemål?
2021-09-09 Ex-sambons mor skrev testamente i Schweiz
2021-09-07 Hävande av samboavtal och testamente

Alla besvarade frågor (95697)