Gemensam vårdnad vid äktenskap

2017-01-08 i Barnrätt
FRÅGA
Hej. Har man gemensam vårdnad om barnen även om man har gift sej efter att barnen har fötts?Mvh : Stefan
SVAR

Hej och tack för att du kontaktat Lawline!

Det framgår inte riktigt av din fråga, men jag förutsätter att du och din make/maka är båda föräldrar till barnen i fråga.

Om föräldrarna är gifta med varandra när barnet föds får de båda vårdnaden om barnet. Om föräldrarna gifter sig efter barnets födelse blir vårdnaden normalt gemensam i och med giftermålet. Den gemensamma vårdnaden består i de flesta fall även om föräldrarna skiljer sig.

Om föräldrarna inte är gifta med varandra när barnet föds får modern ensam vårdnad. Föräldrar som inte är gifta med varandra när barnet föds kan dock bestämma att vårdnaden ska vara gemensam. Ett sådant avtal måste godkännas av socialnämnden i kommunen. Om föräldrarna inte är gifta med varandra när barnet föds är socialnämnden skyldig att försöka utreda vem som är far till barnet. I samband med att faderskapet fastställs hos socialnämnden kan föräldrarna anmäla att de vill ha gemensam vårdnad. Föräldrar kan också anmäla gemensam vårdnad senare, men då direkt till Skatteverket. För att det ska vara möjligt får inget tidigare beslut ha fattats om vårdnaden. Föräldrarna kan alltid vända sig till en tingsrätt med en begäran om att vårdnaden ska vara gemensam.

Du kan läsa mer om gemensam vårdnad här.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Sofia Nygren
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Barnrätt (1749)
2021-07-31 Förälder som motsätter sig utökat umgänge eller växelvist boende
2021-07-31 Nekat umgänge på grund av befarat missbruk
2021-07-31 Har man en skyldighet att tvinga barnet och träffa umgängesföräldern?
2021-07-31 Undanhålla barnets pass vid gemensam vårdnad

Alla besvarade frågor (94603)