Gemensam vårdnad, hur går man tillväga för att kunna flytta till en annan stad?

2017-06-12 i Barnrätt
FRÅGA
Min Särbo som bor ca 22 mil bort väntar barn och hon har sen tidigare en dotter på 12 år och hon är nu bekymrad över hur vi ska lösa det med flytt hem till mig då dotterns pappa vägrar att låta henne flytta med dottern då de har gemensam vårdnad. Min särbo är ifrån samma stad som jag och där jag fortfarande bor och har fast jobb och där vi båda har våra familjer. Särbons ex saknar just nu både fast inkomst och boende. Hur löser man detta på smidigaste sätt när han vägrar skriva på flyttpapper?
SVAR

Hej, och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga.

Eftersom föräldrarna till barnet har gemensam vårdnad måste de komma överens om en flytt (se föräldrabalken 6 kap. 11 och 13 §). Föräldrarna kan gå på samarbetssamtal hos familjerätten för att försöka komma överens om en lösning som pappan kan gå med på. Annars kan mamman söka ensam vårdnad om sin dotter, men om det inte finns starka skäl emot gemensam vårdnad kommer hon troligen inte få ensam vårdnad. Du skriver att pappan saknar inkomst och boende, det talar för att dottern skulle få bo hos sin mamma om hon går till domstol med frågan - men det kommer troligen inte påverka vårdnadsfrågan. Domstolen kan besluta om vilken av föräldrarna barnet ska bo med, men inte var. I den frågan måste föräldrar med gemensam vårdnad vara överens.

Om ni flyttar utan pappans samtycke kan din särbo göra sig skyldig till egenmäktighet med barn, det är ett brott som man kan straffas för (se brottsbalken 7 kap. 4 §).

Hoppas du fått svar på din fråga.

Vänligen,

Rebecca Axelsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Barnrätt (1744)
2021-07-30 Får den andra vårdnadshavaren ta med barnet på en resa utan mitt godkännande?
2021-07-22 Får personal ge minderåriga cigaretter?
2021-07-21 Byta för- och efternamn på barnet jag har ensam vårdnad om?
2021-07-15 Vad kan man göra om man befarar att ett barn far illa?

Alla besvarade frågor (94471)