Gåvor mellan makar

2017-02-15 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Om man skriver ett äktenskapsförord om att ingenting ska delas vid eventuell skilsmässa. Jag äger mitt och min man sitt, men min man vill i framtiden ge mig en del av fastigheten i form av govåbrev där det framgår att jag får en viss procent av fastigheten. Måste vi göra om äktenskapsförordet för att jag ska ha rätt till ägandeskapet av bostaden ?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig med din fråga till Lawline!

Gällande gåvan är det viktigt, för att denna ska bli gällande mellan makarna, att en överlåtelse av gåvobrev sker, samt att gåvan registreras. Detta framgår av Äktenskapsbalken 8 kap. 1§. Gåvobrevet ska därefter registreras hos Skatteverket, Äktenskapsbalken 16 kap. 2§. Först därefter blir gåvan gällande mellan makarna, och mot givarens borgenärer.

Ett äktenskapsförord behövs inte göras för att du ska bli konstaterad som ägare till fastigheten. Däremot kan detta göras för att försäkra dig om att denna förblir enskild egendom, vid en eventuell bodelning!

Hoppas att svaret var till din hjälp, ha en fortsatt trevlig dag!


Marcus Anstrin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3650)
2021-09-18 Samtycke krävs om make vill sälja sommarstuga
2021-09-11 Inneboende eller sambo
2021-08-31 Avsäga släktskap
2021-08-30 Om sambo ej vill lämna fastigheten

Alla besvarade frågor (95792)