Gåvobrev vid förskott på arv

2020-01-27 i Förskott på arv
FRÅGA
Låt säga att jag vill ge bort ett antal tusen Euro till en nära släkting som en gåva/förskott på arv. Går det?Räcker det då med gåvobrev för att personen som fått gåvan ska kunna växla in dessa pengar till kronor?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Om släktingen till dig är ditt barn (s.k. bröstarvinge) behöver du inte ange i ett gåvobrev att gåvan utgör förskott på arv eftersom att det finns en uttrycklig s.k. "gåvopresumtion" när det gäller gåvor till barn, vilket framgår av 6 kap. 1 § ärvdabalken. Om gåvan inte ska utgöra förskott på arv är det dock viktigt att detta framgår av gåvobrevet, för att presumtionen ska brytas.

Är gåvan riktad till en arvinge som inte är ditt barn behöver du skriva i gåvobrevet att gåvan utgör förskott på arv, eftersom att det inte råder någon gåvopresumtion för andra arvingar än just bröstarvingar. Registrering av gåvobrevet görs hos Skatteverket.

Med gåvobrevet har du möjlighet att reglera överlåtelsen och skriva villkor som skapar trygghet för mottagaren. Personen ska kunna växla in pengarna till en annan valuta oberoende av gåvobrev.

Har du fler frågor är du välkommen att höra av dig!

Med vänlig hälsning,

Catharina Såmark
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Förskott på arv (1073)
2020-02-11 Kan förskott på arv räknas som enskild egendom?
2020-02-11 Förskott på arv
2020-02-06 Fastighetsgåva som förskott på arv
2020-02-04 Kan försäljning av en fastighet till bröstarvinge räknas som förskott på arv?

Alla besvarade frågor (77542)