Gåvobrev och enskild egendom

2015-02-17 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Hej,vi är fyra syskon som kommer att få 140 000 kr var av vår mor. Vår mor vill upprätta ett gåvobrev. Ska man göra det och vad blir kostnaden när det är fyra syskon. Hon vill att pengarna ska var öronmärka för oss, dvs allas respektive ska inte ha något med pengarna att göra. Pengarna kommer från en försäljning av mammas fastighet som hon ägde.Mvh
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga. I vissa situationer behövs ett formellt gåvobrev upprättas för att en överlåtelse ska ses som en giltig gåva. Detta gäller bland annat vid fastighetsöverlåtelser. För att ge pengar i gåva, måste inte ett gåvobrev skrivas, men det kan vara en god idé att ha ett bevis på gåvan. Om ni inte vill att era gåvopengar ska ingå i exempelvis en framtida bodelning mellan era respektive, bör ni i gåvobrevet ta in en klausul om att pengarna (och dess avkastning) ska förbli enskild egendom (7 kap. 2 § äktenskapsbalken). Enskild egendom ska alltså inte ingå i en bodelning, utan den egendomen behåller du själv. Kom dock ihåg att en egendom endast förblir enskild om den kan särskiljas från giftorättsgodset, genom att exempelvis förvaras på ett särskilt konto. Har pengarna eller avkastningen sammanblandats med giftorättsgods, kan den förlora karaktären som enskild egendom. I sådant fall, övergår egendomen till att bli giftorättsgods (och ska då ingå i bodelningen).

För att snabbt, enkelt och prisvärt upprätta ett korrekt gåvobrev, rekommenderar jag er att använda er av vår tjänst {http://lawline.se/avtal/gavobrev}.

Vänliga hälsningar,

Katarina Andersson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll